Медвјед опустошио штале код Кнежева

Анита Јанковић
Медвјед опустошио штале код Кнежева

Кнежево - У селу Бокани код Кнежева страх међу мјештане протеклих дана посијао је медвјед који је у потрази за храном опустошио штале, заклао јагњад, крмачу и кокошке, а звијер у своје походе иде и дању и ноћу.

Медвјед је јуче ујутро иза себе оставио праву пустош у штали домаћина Милана Ћелића.

- Када сам устао имао сам шта да видим. Прозор на штали је био изваљен, а унутра нисам затекао троје јагњади и крмачу. Схватио сам да је медвјед провалио пред зору, а ја сам га дуго у ноћ чекао испред штале. Чекао бих звијер до јутра, али је послије поноћи баш захладило, па сам ушао у кућу. Он је то искористио и направио белај - прича Милан Ћелић и додаје да је штета на његовом имању око хиљаду марака.

Ћелић каже да је пратио трагове и око 50 метара удаљености од штале угледао је медвједа како сједи поред заклане крмаче.

- Сједио је мирно и јео, а када ме угледао кренуо је према шуми. Био је огроман и за својих 60 година нисам видио толику звијер - прича Ћелић и додаје да су у штали биле још три краве, неколико свиња и оваца, али они су нетакнути.

Ово није први пут да му муком стечено имање разори медвјед.

- Прије десетак година ми је потпуно уништио воћњак и више пута је јео овце. Због тог воћњака сам годинама на суду, јер не могу наплатити штету и ресорно министарство ми дугује више од 3.000 КМ. Сада сам опет звао комисију за процјену штете, али сумњам да ћу ишта добити - рекао је Ћенић и додао да има великог пса торњака којег јуче цијели дан није могао пронаћи, јер се уплашио медвједа и побјегао далеко од куће.

Његовог првог комшију Ђорђу Ћелића задесила је слична судбина ноћ раније када је медвјед појео 21 кокошку.

- Разорио ми је сав кокошињац, јер је ушао с крова. Иза себе је оставио само двоје јаја, једну згажену коку и нешто мало перја - прича овај разочарани човјек.

Каже да је медвјед у његовом кокошињцу био и јуче ујутро али како ништа није нашао, преселио се у комшијину шталу.

- Проблем је то што је западао велики снијег и вјероватно су они гладни, па се спуштају до кућа. Виђамо их и током дана и уопште се не плаше људи. Вечерас ћемо опет дежурати, јер страхујем за краве и телад од којих живим - прича Ћелић и додаје да му је прије неколико дана снијег уништио и воће.

Предсједник Ловачког удружења "Чемерница" из Кнежева Драго Поповић каже да појава медвједа није ништа чудно, с обзиром на то да је то крај врло богат овом дивљачи.

- Медвједи на подручју Кнежева су распрострањени у великом броју, јер је ово шумовит и миран крај. Нема много људи и стоке да их узнемирава, а сада током прољећа су у потрази за храном - појашњава Поповић.

Наглашава да одстрел медвједа не долази у обзир, јер се ради о законом заштићеној животињи.

Вукови заклали десет оваца

У селу Лозници код Вишеграда у ноћи са суботе на недјељу вукови су заклали десет оваца у штали Желимира Ђурића Бимбе.

- Зачули смо лавеж паса и кад смо дошли до штала имали смо шта да видимо. Шест оваца, међу којима је било и троје јагњади, било је заклано, а четири нисмо могли да пронађемо - испричао је Ђурић и додао да је још једна овца повријеђена, те да је питање да ли ће преживјети.

Да су вукови у питању потврдио је и ветеринар Неђо Илић, који је прегледао заклане овце. Напади вукова на стоку у овом селу дешавали су се и раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана