Медвјед дошао на капију Градског гробља на Побрђу

Данијела Стоканић
Медвјед дошао на капију Градског гробља на Побрђу

Бањалука - Медвјед сије страх међу становницима бањалучког насеља Побрђе, које је од центра града удаљено четири километра. Портири Градског гробља примијетили су ову звијер јуче ујутро око седам часова на капији.

Портир Цвијо Кос по доласку на посао први је угледао медвједа поред капије, након чега је одмах обавијестио остале колеге како би позатворили врата.

- Док сам ја отишао по остале колеге он је побјегао. По повратку на мјесто гдје сам примијетио звијер почели смо да јој пратимо трагове. По свему судећи ушао је на доњу капију из дијела Партизанског гробља. Куда је дошао туда се и вратио према шуми на Шибовима  - испричао је Кос.

Његов колега,  Милан Метлар, испричао је да дуго ради као чувар и да упркос чињеници да је гробље близу излетишта Шибови и шуме, медвјед тако близу никад није дошао.

-  Заледила ми се крв у жилама! Отприлике све је трајало неких 30 минута. Обавијестили смо и полицију, која је одмах потом дошла - рекао је Метлар, додајући да је поред капије било трагова око локви из којих  је медвјед пио воду.

Ни Весни Мишић, која је руководилац радне јединице Побрђе, није било свеједно када је од колега чула како се гробљем шета велики медвјед.

- Језиво!  Само кад помислим на суграђане, који редовно у раним јутарњим часовима долазе на гробове својих најмилијих, као и на мјештане Побрђа и околних насеља, који су могли да затекну медвједа, обузме ме страх - рекла је Мишићева. Додала је да, иако су из ловачког удружења "Змијање" рекли да је медвјед отишао у јазбину, вјерује да се још увијек негдје у близини гробља крије.

У ЛУ "Змијање" истичу да их је о појави медвједа у гробљу обавијестила из Центра јавне безбједности Бањалука, који су након пријаве о појављивању звијери блокирали улицу Франца Шуберта.

- Нешто прије седам часова добили смо позив из ЦЈБ да је примијећен медвјед на Побрђу. Ради се о великом медвједу, који је виђен у Новом гробљу, на правцу према Шибовима - рекао је секрета ЛУ "Змијање" Веселко Пејић. Додао је су чланови Удружења одмах изашли на терен, те да је ту већ била ветеринарска инспекција а да су од медвједа остали само трагови.

- Ову звијер су из шуме вјероватно истјерали пуцњи ловаца, јер је у суботу, 3. октобра, отворена сезона лова на осталу дивљач. Треба рећи и то да медвјед никад није био ближе центру града - рекао је Пејић.

Мјештанке Шибова Невена Трнинић истиче да је међу становницима завладао страх.

- Дјецу која су ујутро кренула у школу полицајци су вратила кући због медвједа. Срећа да нису видјела звијер иначе би свиснула од страха - рекла је Трнинићева.

Дебељаци

Да медвједи све чешће харају приградским насељима и наносе штету домаћинствима доказује чињеница да је прошле године ова, законом заштићена, дивљач убила кобилу Миће Ћосића у насељу Дебељаци.

Такође, у близини својих кућа ову звијер видјели су и мјештани Старчевице, Потока и других насеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана