Медицински радници у Вишеграду прегледају само хитне случајеве

Милијана Латиновић
Медицински радници у Вишеграду прегледају само хитне случајеве

Вишеград - Запослени у Дому здравља Вишеград ступили су јуче у штрајк због неисплаћених плата, а здравствену услугу добиће само хитни случајеви и пацијенти којима буде погоршано здравствено стање.

Рекао је ово за "Глас Српске" у петак директор Дома здравља у Вишеграду Љубиша Шкипина. Истиче да су 64 радника, колико броји ова установа, ступили у штрајк због двије и по неисплаћене плате. Најављују да штрајк неће прекинути док не добију бар једну и по плату.

- Проблем је настао кад нисмо могли да уплаћујемо порезе и доприносе те је услиједила блокада од стране Пореске управе РС. Закључно са септембром прошле године осигурање је повезано, али смо науштрб тога остали без плата - појаснио је Шкипина.

Додаје да ће током штрајка у овој здравственој установи бити обезбијеђен минималан процес рада, а пацијентима ће бити на располагању један од 10 запослених љекара.

У Фонду здравственог осигурања (ФЗО РС) истичу да немају неизмирених обавеза према Дому здравља у Вишеграду, којем су лани дозначили 1,2 милиона марака.

- С обзиром на то да је ријеч о установи у демографски угроженом подручју, према одлуци Владе РС, у прошлој години им је дозначено и додатних 70.000 КМ, те још 5.000 марака за доприносе радника који су испунили услове за пензију, а нису им били уплаћени доприноси - рекли су у ФЗО РС и додали да је од почетка ове године Фонд уплатио 100.000 КМ на рачун ове здравствене установе.

Иако су били "ставили катанац" на врата, од четвртка здравствени радници у Дому здравља Ново Горажде пружају минимум здравствених услуга које подразумијевају савјете љекара, издавање рецепата и упутница. Директор ове здравствене установе Јелена Гавриловић апелује да проблем буде ријешен у што скоријем року, јер становници ове општине заслужују нормалну здравствену заштиту.

- Не можемо оставити пацијента да умире, а немамо услова за лијечење - додала је Гавриловићева.

Да је у цијелој овој ситуацији најтеже онима који требају здравствену заштиту говори податак да је око 350 пензионера из ове општине, окупљених у Удружењу пензионера, јуче протестовало испред Дома здравља.

- Свима нам је потребна љекарска помоћ, не само пензионерима. Ако останемо без Дома здравља, ни нас бити неће - казао је предсједник Удружења Душан Тодоровић.

У борби између Хипократове заклетве и немаштине нашли су се и љекари Дома здравља у Хан Пијеску, који су због блокаде рачуна, која је трајала готово мјесец и по, остали без основних средстава за рад, од газе, игала све до вакутајмера за крвну слику. Специјалиста породичне медицине у овој установи др Славиша Мировић рекао је да је ситуација толико драматична да ће радници ступити у штрајк.

Из Пореске управе РС истичу да тренутно ниједној здравственој установи у Српској жиро рачун није блокиран.

- На препоруку Владе и Министарства здравља привремено смо деблокирали рачуне здравствених установа, да би уз активно учешће ФЗО и Министарства до марта били ријешени проблеми дуговања - рекли су у Пореској управи РС.

Синдикат

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић истиче да су општине као оснивачи домова здравља, по свему судећи, "дигле руке" од ових здравствених установа те да се морају укључити у рјешавање проблема.

- Синдикат ће затражити отписивање камате здравственим установама за допринос и да буде направљен већи репрограм, јер ћемо и у другим домовима здравља доћи у ситуацију као што је у Новом Горажду, Вишеграду и Хан Пијеску - рекао је Гранулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана