Medicinski radnici u Han Pijesku stavljaju katanac na Dom zdravlja

Milijana Latinović
Medicinski radnici u Han Pijesku stavljaju katanac na Dom zdravlja

Han Pijesak - Radnici Doma zdravlja Han Pijesak tvrde da nemaju čime da pregledaju i da liječe pacijente, zbog čega će, ako se ubrzo nešto ne promijeni, na vrata ove zdravstvene ustanove staviti katanac.

Uprkos tome što je juče, poslije mjesec i po, žiro račun ove ustanove odblokiran, zdravstveni radnici ističu da je stanje katastrofalno. Specijalista porodične medicine dr Slaviša Mirović je rekao da je Poreska uprava RS blokirala žiro račun Domu zdravlja zbog duga od 60.000 KM.

- Račun je juče odblokiran, ali mi nemamo sa čim da radimo krvnu sliku, nemamo tzv. vakutajmere, gaze, infuzije, laboratorijske reagense i još mnogo šta - kazao je ogorčeno Mirović.

Dodao je da je situacija toliko teška da bi ova zdravstvena ustanova vrlo lako mogla krenuti putem Doma zdravlja u Novom Goraždu koji je "stavio katanac" na vrata.

- Koliko kod da nas obavezuje Hipokratova zakletva, ovako više ne možemo. Ako se situacija ne popravi, stupićemo u štrajk. Pod stresom, nervozom i bez minimalnih uslova ne možemo liječiti pacijente, a nikoga do sada nismo vratili - kazao je Mirović.

Koliko je situacija teška najbolje govori podatak da zaposlenima već pet godina nisu uplaćeni doprinosi, a posljednja plata bila je za jul prošle godine.

Probleme ove zdravstvene ustanove prepoznali su u Centru za omladinu i sport "Pogled" Han Pijesak, čiji je direktor Branka Mitrović pokrenula akciju za pomoć Domu zdravlja.

- Kontaktirala sam sa našim prijateljima koji žive van granica Srpske i zamolila za pomoć, jer Dom zdravlja ne smije i ne može da čeka - rekla je Mitrovićeva.

Dodaje da će zahvaljujući humanim ljudima Dom zdravlja najkasnije u ponedjeljak dobiti prijeko potrebne epruvete. Mitrovićeva je naglasila da ovako teška situacija nije bila ni za vrijeme rata.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) ističu da su izmirili sve obaveze prema Domu zdravlja Han Pijesak za prošlu godinu, a ukupno su im doznačili 426.000 KM.

- Fond je zadužen za finansiranje usluga zdravstvene zaštite koje Dom zdravlja pruža osiguranicima, dok je za poslovanje i rad Doma zdravlja nadležno rukovodstvo ustanove, odnosno njen osnivač - poručili su u FZO RS.

Novo Goražde

Veoma teška situacija je i u Domu zdravlja Novo Goražde gdje je račun blokiran, nemaju gaze, zavoje ni laboratorijske reagense.

Osim toga, sanitetsko vozilo im je neispravno, pa su radnici i rukovodstvo 1. februara stupili u totalni štrajk, jer nemaju čime da liječe pacijente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana