Медицинарима Дома здравља Источно Сарајево смета струка руководилаца

Данијела Стоканић
Медицинарима Дома здравља Источно Сарајево смета струка руководилаца

Источно Сарајево - Љекари и медицинско особље Дома здравља у Источном Сарајеву окупили су се јуче како би исказали незадовољство радом директорице и њеног замјеника, за које тврде да, између осталог, нису компетентни да воде здравствену установу.

На протест испред ове здравствене установе јуче послије радног времена изашли су радници ове здравствене установе, чији су оснивачи општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Стоматолог у овом Дому здравља Милан Ракета тврди да су директорица, која је по занимању дипломирани економиста, и њен замјеник, инжењер пољопривреде, на функције постављени незаконито.

- Они као такви не испуњавају услове да буду на челу ове здравствене установе. Ми љекари смо понижени. Не можемо дозволити да нам директори буду људи који немају ни близу компетенција које ми имамо. Тражимо да нас води неко из нашег колектива, а не људи са стране - казао је Ракета.

Додао је да ће, уколико надлежне локалне заједнице у року од десет дана не распишу конкурс за ново руководство, ступити у генерални штрајк.

- Проблеми у Дому здравља не трају од јуче, они су присутни годину и више. За то вријеме су нам смањене стимулације и укинут новац за организацију ванредних догађаја. Остали смо на голој плати, док су љекари неосновано кажњавани - истакао је Ракета.

Тврди и да је радницима запријећено да ће бити кажњени ако, између осталог, потроше превише струје. 

- Осим тога, покушали су да доведу нове гинекологе који би у овој здравственој установи радили на црно, због чега је стално запосленом гинекологу незаконито смањен коефицијент. То је само дио онога што наш менаџмент незаконито ради - категоричан је Ракета.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да су прије неколико дана добили писмо од љекара, због чега је за данас договорен састанак са представницима општине Источна Илиџа, Дома здравља и незадовољним медицинарима.

- Прво ћемо утврдити који су разлози протеста и штрајка. Уколико су љекари незадовољни само зато што су директори друге струке, а процес рада и пацијенти нису угрожени, то је, што се мене тиче, неосновано - казао је Ћосић.

Директорица Дома здравља Источно Сарајево Тијана Гаврић-Мичић и њен замјеник Данило Кујачић тражили су да им питања пошаљемо писмено јер су, како  су навели, у моменту били презаузети обавезама. Од директорице и њеног замјеника до закључења овог броја "Гласа Српске" нису стигли одговори на постављена питања.

Штрајк

Ово није прва буна запослених у Дому здравља у Источном Сарајеву. Они су и прије двије године обустављали рад због неријешеног питања избора директора ове здравствене установе, те неисплаћених плата и накнада за превоз. Дом здравља је више од два мјесеца те године био без директора јер начелници двију општина о томе нису могли да постигну договор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана