Maturanati srednje škole iz Ugljevika odrekli se glamura zbog humanosti

Ljiljana Aleksić
Maturanati srednje škole iz Ugljevika odrekli se glamura zbog humanosti

Ugljevik - Maturanti ugljevičke Srednje škole "Mihajlo Petrović Alas" odrekli su se glamura i troška za matursko veče kako bi novcem predviđenim za ovu zabavu pomogli jednoj oboljeloj učenici.

Ovom nesvakidašnjom idejom maturanti su pokazali da imaju veliko srce, te je njih 125 jednoglasno odlučilo da na dan mature, koja je trebalo da bude održana sinoć, obuku pamučne majice i prodefiluju gradom. Njihov potez oduševio je mnoge Ugljevičane, koji kažu da su ponosni što imaju ovakvu omladinu, koja je položila najvažniji ispit humanosti.

Ideja je potekla od Savjeta učenika ove škole, u kojem kažu da će novac koji bi potrošili za kupovinu skupih haljina, odijela, cipela, šminku i frizure darovati nekome kome je pomoć prijeko potrebna.

- Umjesto da kupujemo garderobu za proslavu, odlučili smo da matursko veče obilježimo skromno i u majicama i garderobi koju svakodnevno nosimo. To što nećemo imati skupu odjeću ne znači da ćemo se manje veseliti - rekao je maturant Ekonomske škole Ilija Stevanović.

Prema njegovim riječima, na ovu akciju ih je motivisalo to što su čuli da je jedna njihova sugrađanka oboljela, a da je u teškoj finansijskoj situaciji.

- Organizovali smo se kako bismo prikupili novac da joj pomognemo, jer smo čuli da svakodnevno mora da plaća terapije 25 maraka - rekao je Stevanović, ne želeći da otkrije ime djevojke kojoj namjeravaju pomoći.

Ovoj akciji, dodaje on, pridružilo se i nekoliko privatnih preduzeća sa područja opštine Ugljevik, koji su takođe donirali novac za liječenje anonimne djevojke.

Maturantkinja Gimnazije Ružica Ristić priznaje da je u početku bilo pomalo dilema u vezi sa ovom akcijom, ali su ubrzo shvatili da se ionako pamti provod, a ne "krpice".

- Mi djevojke smo razmišljale kako ćemo izgledati te večeri, jer nam je bilo bitno da budemo lijepe i da zablistamo, ali ipak je humanost na kraju pobijedila - kaže Ristićeva.

Njena školska drugarica Slađana Despotović kaže da je ponosna na sve maturante i da je veoma lijepo to što su pokrenuli ovu akciju. Ona je naglasila da za nju i njene školske drugove "odijelo ne čini čovjeka".

- Maturske haljine jesu lijepe, ali ipak od njih je mnogo ljepše to što su naša srca ispunjenija i što ćemo biti ponos našeg grada - navela je ova maturantkinja Gimnazije.

Učenik Mašinske škole Veselin Mićić kaže da se njegov razred četvrti četiri rado priključio realizaciji ove ideje.

- Poznajem djevojku za koju skupljamo pomoć i znam u koliko teškim uslovima živi, prvenstveno u zdravstvenim, a onda i finansijskim. Srećan sam što smo odlučili da joj olakšamo ovu borbu i izmamimo osmijeh - kaže Mićić i dodaje da nije bilo izuzetaka i da su se svi učenici završnih razreda odazvali akciji.

Profesor srpskog jezika i književnosti Valentina Gavrić kaže da je ova generacija po mnogo čemu specifična.

- Prilikom organizovanja ekskurzija bili su na visini zadatka, a tako je bilo i tokom cijelog školovanja. Organizovali su niz humanitarnih akcija i ovo je kruna njihovog rada, jer su se odrekli skupih haljina i odijela i novac predviđen za to daju u humanitarne svrhe kao pomoć u liječenju jedne učenice ove škole - rekla je Gavrićeva.

"Korak za život"

Humanost na djelu lani su pokazali i maturanti Srednjoškolskog centra "Pale", koji su oko 15.000 KM namijenjenih za kupovinu skupih haljina i odijela donirali djeci oboljeloj od leukemije.

Većina ih je, umjesto skupih toaleta i odijela, obukla majice sa natpisom "Korak za život", želeći i na taj način da pošalju poruku da njihov jedan mali korak nekome znači život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana