Маслине све популарније у Херцеговини

ATV
Маслине све популарније у Херцеговини

Требиње - Маслине су будућност Херцеговине. Ова медитеранска биљка у Требињу већ увелико даје плодове. Маслинарством се баве у манастиру Тврдош, Петропопавловом манастиру, али и винарији Вукоје.

Одмах поред грожђа Вукоји су засадило 1.000 садница маслине.

"Већ двије године циједимо уље и уље по првим најавама ће бити врхунског квалитета. По мени је ово једна од култура на којој у будућности треба највише радити у Херцеговини”, рекао је Радован Вукоје, Винарија "Вукоје”.

У требињском Аграрном фонду већ су засукали рукаве па савјете дијеле будућим маслинарима. Директор Веселин Дутина каже да има заинтересованих а неки су већ засадили своја стабла маслине. Стручњаци кажу да треба бирати оне отпорније врсте.

"С обзиром да има терена који су нагнути терени, осунчани, окренути мору, да је медитеранска клима иако је температура лимитирајући фактор постоје услови”, рекла је професор "Биотехничког факултета” у Подгорици Биљана Лазовић.

"Можемо да кажемо да уз шипак и наравно винову лозу маслина може бити будућност овога краја јер знамо и сами да је маслиново уље јако цијењено и тражено на тржишту. Мислимо да ће у наредним годинама маслина доживјети експанзију узгоја на овим посторима”, рекао је директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина.

Потражња за маслиновим уљем је велика па се претпоставља да је маслинарство уносан бизнис и да не може доживјети крах као прошлогодишња смиљоманија. Надлежни кажу да ће урадити све да се искористи неискориштено обрадиво земљиште, а ако га зафали од крша ће правити њиве.

Ова маслина у требињском манастиру Тврдош стара је више од два вијека. Она је и најбољи показатељ да маслине и те како могу успјевати у Источној Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана