Masline poklekle pod surovom klimom

Milijana Latinović
Masline poklekle pod surovom klimom

Banjaluka - One godine kada smokve slabo rode ne bude ni maslina, kažu poznavaoci ovih mediteranskih plodova, a upravo se to obistinilo ove jeseni, kada će berači u hercegovačkim maslinicima imati vrlo malo posla.

Kamenito hercegovačko tlo i veliki broj sunčanih dana pogoduju uzgoju maslina, ali proljećni mraz uništio je cvijet, pa je na stablima ostalo vrlo malo plodova.

Među rijetkim uzgajivačima maslina u Republici Srpskoj je vinarija "Vukoje", kojoj je, kako kažu, cilj da kvalitet po kojem se prepoznaju njihova vina bude glavna karakteristika i maslinovog ulja, koje će proizvoditi u vlastitoj uljari.

- U maslinjaku imamo 1.000 stabala maslina, sa sortama koje se najviše koriste za proizvodnju maslinovog ulja. Lani smo imali prvu berbu. Ove godine očekujemo mnogo bolji rod, a naše hercegovačko tlo je idealno za uzgoj ove mediteranske kulture - rekao je vlasnik vinarije Radovan Vukoje i dodao da će berba maslina početi za nekoliko dana.

Istakao je da privode kraju izgradnju uljare, na lokalitetu Zasad Polje, gdje se nalazi i maslinjak, da bi u budućnosti pravili vrhunsko maslinovo ulje.

Berba maslina za koji dan počeće i u masliniku manastira Tvrdoš, u kojem je zasađeno 550 stabala maslina.

- Uzgajamo tri vrste maslina grčkog porijekla. Sav rod koristimo isključivo za potrebe manastira, a u budućnosti planiramo da proširimo maslinjak do 1.000 stabala, da bismo imali dovoljno i za prodaju - kazao je jeromonah Porfirije.

Istakao je da su ovogodišnje vremenske neprilike uticale i na rod maslina, tako da će monasi ove godine sa stabala maslina ubrati manje plodova nego prethodnih godina.

- Maslina ima svega po nekoliko komada na stablima, a nekada je bilo i do 15 kilograma - kazao je jeromonah i dodao da će i ovo malo roda što ima zadovoljiti potrebe monaha u manastiru.

Maslinovo ulje

Svjetska proizvodnja maslinovog ulja u 2016. godini prešla je 3,22 miliona tona, što je za oko 33 odsto više nego godinu ranije. Najveći svjetski proizvođači maslinovog ulja su Španija i Italija, a potom slijede Grčka i Portugalija. Među proizvođačima izvan Evropske unije izdvajaju se Alžir, Maroko, Libija i Egipat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana