Маслине поклекле под суровом климом

Милијана Латиновић
Маслине поклекле под суровом климом

Бањалука - Оне године када смокве слабо роде не буде ни маслина, кажу познаваоци ових медитеранских плодова, а управо се то обистинило ове јесени, када ће берачи у херцеговачким маслиницима имати врло мало посла.

Каменито херцеговачко тло и велики број сунчаних дана погодују узгоју маслина, али прољећни мраз уништио је цвијет, па је на стаблима остало врло мало плодова.

Међу ријетким узгајивачима маслина у Републици Српској је винарија "Вукоје", којој је, како кажу, циљ да квалитет по којем се препознају њихова вина буде главна карактеристика и маслиновог уља, које ће производити у властитој уљари.

- У маслињаку имамо 1.000 стабала маслина, са сортама које се највише користе за производњу маслиновог уља. Лани смо имали прву бербу. Ове године очекујемо много бољи род, а наше херцеговачко тло је идеално за узгој ове медитеранске културе - рекао је власник винарије Радован Вукоје и додао да ће берба маслина почети за неколико дана.

Истакао је да приводе крају изградњу уљаре, на локалитету Засад Поље, гдје се налази и маслињак, да би у будућности правили врхунско маслиново уље.

Берба маслина за који дан почеће и у маслинику манастира Тврдош, у којем је засађено 550 стабала маслина.

- Узгајамо три врсте маслина грчког поријекла. Сав род користимо искључиво за потребе манастира, а у будућности планирамо да проширимо маслињак до 1.000 стабала, да бисмо имали довољно и за продају - казао је јеромонах Порфирије.

Истакао је да су овогодишње временске неприлике утицале и на род маслина, тако да ће монаси ове године са стабала маслина убрати мање плодова него претходних година.

- Маслина има свега по неколико комада на стаблима, а некада је било и до 15 килограма - казао је јеромонах и додао да ће и ово мало рода што има задовољити потребе монаха у манастиру.

Маслиново уље

Свјетска производња маслиновог уља у 2016. години прешла је 3,22 милиона тона, што је за око 33 одсто више него годину раније. Највећи свјетски произвођачи маслиновог уља су Шпанија и Италија, а потом слиједе Грчка и Португалија. Међу произвођачима изван Европске уније издвајају се Алжир, Мароко, Либија и Египат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана