Машине за лакши рад на њивама и фармама

 Машине за лакши рад на њивама и фармама 24.02.2018 15:34 | С. М.

Рогатица - Рогатичким ратарима убудуће ће, захваљујући машинама и алатима које су добили, знатно бити олакшани послови на њивама и фармама.

Неку од машина или неопходног алата добило је ове седмице 40 пољопривредних произвођача захваљујући удруженим средствима њемачке невладине хуманитарне организације "Хелп", општине Рогатица и самих ратара, који су учествовали у набавци опреме. Ријеч је о фрезама, грабуљама за сијено, расипачима вјештачког ђубрива, ротационим косилицама, аутоматским садилицама кромпира, плуговима, музилицама, обичним моторним косилицама, пумпама за воду и другим алатима и опреми за обраду земље, рад у малињацима и на фармама оваца и крава. Вриједност пројекта је 160.000 марака, а појединачна вриједност добијене машине, алата или опреме није могла прећи 4.000 марака. За добијање неке од машина конкурисало је више од 120 пољопривредника.

Пољопривредник Милорад Планојевић из Борика, који је добио фрезу и тракторску прскалицу од 400 литара, рекао је да ће му добро доћи при обради земље.

Једну косачицу добио је и повратник Мустафа Омановић из Жепе, који узгаја овце. У тору има више од 100 грла, за чију исхрану сијено обезбјеђује кошењем траве на ливадама, при чему ће му косилица коју је добио бити, како рече, десна и лијева рука.                                                                                        © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица