Mašine miruju, radnici “Unisa” najavili stečaj

Milijana Latinović
Mašine miruju, radnici “Unisa” najavili stečaj

Derventa - Oko 500 tona sirovine iz Rusije stiglo je u derventsku Fabriku cijevi “Unis”, ali ogorčeni radnici ističu da mašine neće upaliti ako do 1. februara ne dobiju zarađene plate, te da će po isteku tog roka podnijeti zahtjev za stečaj preduzeća.

Zaposleni u nekadašnjem dervenstkom gigantu stupili su u generalni štrajk 11. oktobra prošle godine, tražeći od uprave preduzeća isplatu zaostalih plata, uplatu doprinosa i ostalih naknada.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Branko Rauković rekao je u petak za “Glas Srpske” da je oko 500 tona sirovine za proizvodnju cijevi stiglo u fabriku, ali da radnici od svojih prava ne odustaju.

- Mi smo donijeli odluku da proizvodnja neće početi dok se ne ispoštuju naši zahtjevi. Dali smo upravi rok do 1. februara da ispoštuju naše zahtjeve, a ako se to ne desi, tražićemo da se podnese zahtjev za stečaj - rekao je Rauković i dodao da su radnici ovog preduzeća već odavno na ivici egzistencije.

Rauković je podsjetio da je u štrajku oko 160 radnika “Unisa” te da je među njima 12 radnika koji je odavno trebalo da dobiju status penzionera, ali da zbog neizmirenih obaveza za doprinose ne mogu da se penzionišu.

Da je stečaj preduzeća jedina slamka spasa potvrđuje i predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković ističući da je pristigla sirovina samo kap u moru.

- U sretna vremena mi smo mjesečno prerađivali 9.500 tona sirovine, a ovo što je stiglo je ništa, samo nam zamazuju oči - rekla je Milankovićeva.

Većinski vlasnik derventske fabrike Goran Tomić kaže za “Glas Srpske” da uprava čini sve da dugovi prema radnicima budu izmireni, ali da nije u redu da se nakon što je sirovina stigla, odgađa početak proizvodnje.

- Glavna stvar za koju smo se borili, a to je da dobijemo sirovinu i počnemo proizvodnju, što bi garantovalo i redovnu isplatu plata, uspješno smo završili. Da sam ja na mjestu radnika, trčao bih u pogon da što prije počnemo raditi i iščupamo se iz blata, ali dobro, imaju pravo na svoje. Iza nas je najveći ruski metalurški kombinat i pitanje je dana kada ćemo izmiriti i te dugove prema radnicima - rekao je Tomić.

On je istakao da je u proteklom periodu žrtvovano mnogo da bi se sačuvao kolektiv ovog preduzeća, te da je važno da proizvodnja što prije počne.

- Imamo najvredniji poslovni ugovor na Balkanu sa kompanijom “Magnetogorsk” i na nama je sada da realizacija tog ugovora započne. Nadam se da će naš ruski partner imati razumijevanja za probleme sa kojima se suočavamo i to što sirovina stoji - rekao je Tomić.

Na sastanku, koji je održan početkom decembra prošle godine, menadžment “Unisa” je obećao radnicima isplatu četiri plate i uplatu pet zaostalih doprinosa iz 2017. godine i to najkasnije do 21. decembra. Zaposlenima koji su stekli uslove za penziju obećano je tada i povezivanje staža, ali obećanja nisu ispunjena. Nakon sastanka radnika sa rukovodstvom opštine i predstavnicima sindikata, krajem decembra prošle godine, na adresu Vlade RS poslat je zahtjev za sastanak na kojem bi sa resornim ministrima pokušali iznaći rješenje za ovo preduzeće, međutim u “Unisu” tvrde još nisu dobili odgovor.

Blokada računa

Radoslava Milanković ističe da u vezi sa pitanjem plana restrukturiranja “Unisa” još ništa nije urađeno.

- Ne znam kako misle riješiti naše probleme. Ništa ne možemo naplatiti, kad se sva imovina fabrike vodi na sestrinskim firmama, a račun “Unisa” je još u februaru prošle godine blokirala Poreska uprava - rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana