Машине мирују, радници “Униса” најавили стечај

Милијана Латиновић
Машине мирују, радници “Униса” најавили стечај

Дервента - Око 500 тона сировине из Русије стигло је у дервентску Фабрику цијеви “Унис”, али огорчени радници истичу да машине неће упалити ако до 1. фебруара не добију зарађене плате, те да ће по истеку тог рока поднијети захтјев за стечај предузећа.

Запослени у некадашњем дервенстком гиганту ступили су у генерални штрајк 11. октобра прошле године, тражећи од управе предузећа исплату заосталих плата, уплату доприноса и осталих накнада.

Предсједник Штрајкачког одбора Бранко Рауковић рекао је у петак за “Глас Српске” да је око 500 тона сировине за производњу цијеви стигло у фабрику, али да радници од својих права не одустају.

- Ми смо донијели одлуку да производња неће почети док се не испоштују наши захтјеви. Дали смо управи рок до 1. фебруара да испоштују наше захтјеве, а ако се то не деси, тражићемо да се поднесе захтјев за стечај - рекао је Рауковић и додао да су радници овог предузећа већ одавно на ивици егзистенције.

Рауковић је подсјетио да је у штрајку око 160 радника “Униса” те да је међу њима 12 радника који је одавно требало да добију статус пензионера, али да због неизмирених обавеза за доприносе не могу да се пензионишу.

Да је стечај предузећа једина сламка спаса потврђује и предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић истичући да је пристигла сировина само кап у мору.

- У сретна времена ми смо мјесечно прерађивали 9.500 тона сировине, а ово што је стигло је ништа, само нам замазују очи - рекла је Миланковићева.

Већински власник дервентске фабрике Горан Томић каже за “Глас Српске” да управа чини све да дугови према радницима буду измирени, али да није у реду да се након што је сировина стигла, одгађа почетак производње.

- Главна ствар за коју смо се борили, а то је да добијемо сировину и почнемо производњу, што би гарантовало и редовну исплату плата, успјешно смо завршили. Да сам ја на мјесту радника, трчао бих у погон да што прије почнемо радити и ишчупамо се из блата, али добро, имају право на своје. Иза нас је највећи руски металуршки комбинат и питање је дана када ћемо измирити и те дугове према радницима - рекао је Томић.

Он је истакао да је у протеклом периоду жртвовано много да би се сачувао колектив овог предузећа, те да је важно да производња што прије почне.

- Имамо највреднији пословни уговор на Балкану са компанијом “Магнетогорск” и на нама је сада да реализација тог уговора започне. Надам се да ће наш руски партнер имати разумијевања за проблеме са којима се суочавамо и то што сировина стоји - рекао је Томић.

На састанку, који је одржан почетком децембра прошле године, менаџмент “Униса” је обећао радницима исплату четири плате и уплату пет заосталих доприноса из 2017. године и то најкасније до 21. децембра. Запосленима који су стекли услове за пензију обећано је тада и повезивање стажа, али обећања нису испуњена. Након састанка радника са руководством општине и представницима синдиката, крајем децембра прошле године, на адресу Владе РС послат је захтјев за састанак на којем би са ресорним министрима покушали изнаћи рјешење за ово предузеће, међутим у “Унису” тврде још нису добили одговор.

Блокада рачуна

Радослава Миланковић истиче да у вези са питањем плана реструктурирања “Униса” још ништа није урађено.

- Не знам како мисле ријешити наше проблеме. Ништа не можемо наплатити, кад се сва имовина фабрике води на сестринским фирмама, а рачун “Униса” је још у фебруару прошле године блокирала Пореска управа - рекла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана