Марковић: У порасту број младих жена са репродуктивним проблемом

Срна

Добој - У борби за репродуктивно здравље жене често се занемарује њена потхрањеност или гојазност које утичу на стварање потомства, рекла је синоћ нутрициониста Инга Марковић у Добоју.

“Генерално смо гојазна нација која је у упала у систем хипокинезије некретања, а енергетска потрошња нам је сведена на минимум. У тим околностима задовољавамо само основне потребе, док је све остало што унесемо храном вишак који нас доводи у проблем здравствене природе, у којој је гојазност основа и централан болест, а све хроничне и акутне болести се вежу на такво стање организма”, рекла је Срни Марковићева, која је одржала предавање “Утицај стања ухрањености на здравље жене”.


Она је навела да статистички подаци указују да се однос старости и смртности промијенила и да све више младих жена има проблем са болестима које су се везивале за старију доб, па сада већ дјевојке са 20 година имају проблем са стерилитетом, полицистичним јајницима, инсулинску резистентност, дијабетесом и остала обољења која утичу на репродуктивност.

Према њеним ријечима, у тим околностима, што више едукације и стицања знања о прехрани представља једини пут за очување здравља у овој индустријализацији.

“Жена данас, са све бројним друштвеним улогама и обавезама, треба бити велики мајстор да уклопи обавезе, породицу и прехрану, и да здраву прехрану пренесе на саму породицу”, рекла је Марковићева.

Она упозорава да грађани ријетко потраже услуге нутриционисте, јер систем још није нутриционисту-дијететичара препознао као дио мултидисциплинарног приступа сваком обољењу, како у превенцији тако и лијечењу.

Предавање “Утицај стања ухрањености на здравље жене” организовало је Актив жена СП-а из Добоја, у оквиру пројекта “Заједно, сигурно и снажно у борби против стерилитета”.

Предсједник добојског Актива жена СП-а Бранислава Девић изразила је задовољство што је пето по реду предавање о репродуктивном здрављу анимирало брачне парове да се заинтересују и подрже формирање брачног савјетовалишта, будући да у Добоју не постоји организација, односно савјетовалиште за овај проблем у порасту.

Она је најавила да ће предавања о проблему стерилитета код брачних парова и даље бити организована.

Девићева је навела да добојска локална управа не издваја средства за подршку брачним паровима за вантјелесну или потпомогнуту оплодњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана