Мањи порез у Требињу, Прњавору и Зворнику

Марина Чигоја, дописници
Мањи порез у Требињу, Прњавору и Зворнику

Бањалука - Већина општина у РС у 2015. неће мијењати стопе пореза на непокретности, док су Требиње, Зворник и Прњавор међу ријеткима који су смањили намете.

У овој години стопа пореза на непокретности у РС креће се од 0,05 до 0,5 одсто вриједности имовине и одређује је свака општина појединачно. Најмању стопу пореза и у идућој години, имаће Челинац која ће остати на нивоу овогодишње од 0,05 одсто.

Одборници Скупштине града Требиња усвојили су на једном од посљедњих засједања одлуку да основица за порез на непокретности у 2015. буде 0,10 одсто, док је у овој години она износила 0,25 одсто. Одборник СНСД-а у градској Скупштини Здравко Бутулија казао је да је прошлогодишња одлука о повећању пореза од 150 одсто изазвала велико негодовање грађана, а да ефекти у буџету који су планирани повећањем стопе нису постигнути.

- Да смо били у праву, говори и овај приједлог одлуке. Иста градска управа која је предлагала 0,25 одсто, сада предлаже 0,10 одсто - казао је Бутулија, додајући да пореска стопа у наредној години треба да буде 0,05 одсто, како би се грађани Требиња обештетили од погрешне одлуке од прошле године коју је донијела актуелна скупштинска већина.

Стопа пореза на непокретности у Прњавору у идућој години износиће 0,08 и значајно је нижа у односу на овогодишњу од 0,45 одсто. Начелник Прњавора Синиша Гатарић рекао је да смањењем пореза настоје да изађу у сусрет грађанима, али и да направе бољи амбијент за привреднике.

- Скупштина је донијела одлуку да се одрекне половине износа који су грађани требали да плате у овој години с обзиром на штету у мајским поплавама - казао је Гатарић.

Мања стопа догодине биће и у Зворнику и износиће 0,14 одсто, док је ове године 0,15 одсто.

- Пореску стопу смо смањили зато што је повећан број обвезника и зато што људи редовно плаћају - казао је начелник ове општине Зоран Стевановић.

Начелник Дервенте Милорад Симић казао је да ће стопа пореза на непокретности остати на овогодишњем нивоу и да ће износити 0,15 одсто. Промјене висине стопа неће бити ни у Добоју и Градишци гдје ће износити 0,25, односно 0,15 одсто. Иста стопа остаје и општини Источно Ново Сарајево 0,10 одсто и у Приједору гдје ће бити 0,18 одсто.

- Сматрамо да стопа од 0,18 одсто не представља додатно пореско оптерећење, али и да ће Пореска управа додатним мјерама успјети наплатити знатан дио износа неуплаћеног и непријављеног пореза - наводи се у образложењу одлуке коју су усвојили одборници Скупштине Приједора.

Порески обвезници у Приједору дугују 1,06 милиона КМ за порез на непокретности за 2012. и 2013. годину или скоро трећину укупних обавеза по овом основу за те двије године.

У Бањалуци још није донесена одлука о висини стопе у идућој години, а тренутно износи 0,18 одсто, док у Фочи очекују да ће остати на овогодишњем нивоу од 0,10 одсто.

Привредници

Привредна комора РС тражила је од Владе РС увођење јединствене стопе пореза на непокретности јер постојећи закон даје могућност општинама да усвајају стопу према својим потребама и наплаћују различит износ пореза за исту тржишну вриједност имовине, што изазива неизвјесност код инвеститора у погледу пореског оптерећења.

- Такође, неопходно је размотрити и увођење диференциране стопе пореза за становништво и привреду, која би подразумијевала нижу стопу обрачуна пореза на непокретности за привреднике - кажу у Привредној комори РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана