Мање сарме ове зиме

Анита Јанковић-Речевић
Мање сарме ове зиме

Бањалука - Сарма на трпезама у Српској ове зиме могла би бити права ријеткост јер је кишно љето десетковало род купуса на домаћим парцелама, због чега произвођачи најављују папрене цијене и мањак овог поврћа на тржишту.

Берба касног купуса намијењеног за кисељење требало би да почне за петнаестак дана, али на многим парцелама у Лијевчу пољу ово поврће незаустављиво труне, па произвођачи страхују да у октобру, кад дође вријеме за пуњење каца, купцима неће имати шта да понуде. 

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало каже да је кишно љето донијело много главобоље произвођачима поврћа, а на највећим мукама су они који су засијали купус, јер увелико сабирају губитке.

- Ситуација је катастрофална. Парцеле под купусом изгледају као спаљене, листови су пожутјели, а главице труну. На стотине килограма биће преорано - жали се Мастало.

Истиче да је све то посљедица великог броја кишних дана, али и високих температура које владају у посљедње вријеме.

- На нашу жалост, купус је стигао доста раније него иначе, а ови топли дани продужавају вријеме за припрему зимнице и кисељење, тако да купус сада нико не купује. Крајем октобра, кад дође вријеме за традиционално кисељење, домаћег купуса неће ни бити, што ће се одразити на скок цијена, које ће бити и дупло више него сада - рекао је Мастало и додао да се купус тренутно продаје по цијени од 0,25 КМ по килограму.

Произвођач из Косјерова код Лакташа Милан Мастало ове године засијао је 30 дунума купуса надајући се доброј заради, међутим, већ сада сабира губитке.

- Кад је родна година, са дунума у просјеку скинем око десет тона, а ове сезоне ако будем имао четири тоне бићу пресрећан. Проблем је што још није дошло вријеме да га сијечем, а он је сазрио па сваким даном све више пропада. Осим кише, бојим се да је на такво катастрофално стање утицало и сјеме, које се вјероватно затровало јер већ годинама сијемо једну те исту сорту, холандски полубијели купус - објашњава Милан.

Ништа боља ситуација није ни код Душка Бањца из Лијевча поља, који под купусом има 20 дунума.

- Моје парцеле у неколико наврата је тукао лед, а киша је кумовала да највећи дио сагњије. Држава под хитно мора да нам помогне и да државну земљу на коришћење јер смо своју затровали и она више не може да “рађа”. На истим парцелама већ 50 година сијемо исте културе и тло више нема снаге - каже Бањац и прогнозира да ће цијена купуса за 10-15 дана скочити до пола марке по килограму, а средином октобра и знатно више. ++++

Пшеница

Кишно прољеће и љето ове године негативно су се одразили и на квалитет и род пшенице, који је знатно подбацио у односу на вишегодишњи просјек, а ударац ратарима задала је и ниска откупна цијена хљебног жита. Разлога за срећу имали су произвођачи кукуруза, којем је влажно вријеме и те како погодовало, па су приноси ове јесени достизали и до 14 тона, што је и до три пута више него лани. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана