Мањак кукуруза оставља фарме празнима

Милијана Латиновић
Мањак кукуруза оставља фарме празнима

Бањалука - Прве количине кукуруза које су ових дана сишле са њива у Републици Српској потврдиле су страховања ратара да ове житарице неће бити ни за основне потребе у сточарству, због чега ће многе фарме убрзо остати празне.

Док је лани на многим парцелама принос кукуруза био изнад вишегодишњег просјека од око осам тона, ове године суша и високе температуре уништили су већи дио рода, а и оно што је остало веома је лошег квалитета.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је већ на почетку бербе јасно да су приноси умањени за око 50 одсто.

- Једва да имамо четири тоне по хектару. Пољопривредници су немоћни пред временским неприликама и то се показало и ове године - казао је Маринковић и подсјетио да је и прије двије године суша обрала кукуруз.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да због недостатка сточне хране многи фармери стављају катанац на фарме.

- Приноси кукуруза су умањени у неким крајевима и до 70 одсто, што ће сигурно утицати на његово поскупљење. Цијена се тренутно креће око 400 марака по тони, а у наредном периоду могла би достићи и 600 КМ - рекао је Усорац.

Добрим приносима и квалитетом кукуруза не могу се похвалити ни семберски ратари, а више од половине обрадивог земљишта у овој регији засијано је кукурузом.

- Добро је да је ишта и остало на њивама колике су температуре биле. Услове да наводњавамо њиве немамо, тако да смо препуштени на милост и немилост природи. И ово што је остало кукуруза лошег је квалитета - казао је пољопривредник из Семберије Љубо Малетић и додао да ће берба кукуруза на семберским пољима бити завршена за десетак дана.

Кукуруз се сије на око 42 одсто површина у Српској, а под овом житарицом највише је сјетвених површина у Семберији, Посавини и Лијевче пољу.

Јесења сјетва

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да ће интерес ратара за сјетву озимих култура ове године сигурно бити већи, како би већ у прољеће имали неопходне компоненте за сточну храну.

- Јечам, пшеница и друге озиме културе доспијевају већ у касно прољеће и много је сигурније повећати сјетвене површине под овим културама, с обзиром на климатске промјене у нашим крајевима - рекао је Маринковић и додао да је оптималан рок за јесењу сјетву половина октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана