Manifestacija Dan bundeve u Ljeljanči kod Bijeljine: Proizvodnja zdrave hrane put do ozbiljnog biznisa

Anita Janković-Rečević
Manifestacija Dan bundeve u Ljeljanči kod Bijeljine: Proizvodnja zdrave hrane put do ozbiljnog biznisa

Bijeljina - Privredno-turistička manifestacija "Dan bundeve" čiji je cilj promocija zdrave i organske hrane održana je u petak u mjestu Ljeljanča kod Bijeljine.

Ovo je prva manifestacija ovog tipa u Srpskoj koju su organizovali preduzeće "Prirodno" iz Ljeljanče i bijeljinski Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Vlasnik preduzeća "Prirodno" Niko Sjerić kaže da su ovim željeli naglasiti značaj proizvodnje i prerade bundeve kao alternativne kulture koja je zapostavljena kako na njivi, tako i na trpezi, usprkos izuzetnim nutritivnim svojstvima.

- Želja nam je bila da prijatelje, saradnike i ostale goste upoznamo sa našim proizvodima i načinom proizvodnje. Promovisali smo zdravu i organsku hranu, a nadam se da smo podstakli poljoprivrednike da proizvode alternativne kulture kako bi se stvorile mogućnosti za razvoj ruralnih sredina i ambijenta za zapošljavanje žena na selu - rekao je Sjerić i dodao je manifestacija poslužila i za dogovaranje saradnje privrednika iz oblasti proizvodnje, ugostiteljstva i turizma.

On je istakao da ovaj vid proizvodnje može biti razvojna šansa poljoprivrede u Semberiji, RS i BiH.

- Naša sela imaju uslove za proizvodnju ovakve hrane, ali to u RS nažalost još uvijek nije zaživjelo. Imamo i turističke kapacitete, samo treba više promovisati sela - kaže Sjerić, koji na svom imanju proizvodi hladno cijeđeno ulje bundeve, sjemenke, te prirodne sokove od bundeve bez konzervansa i šećera.

Sve što proizvede, kaže, proda u RS i BiH.

- Na ideju za bavljenje ovim poslom došli smo prije sedam godina, kada smo supruga i ja ostali bez posla. Iskoristili smo to što živimo na selu i imamo zemlju - rekao je Sjerić.

Dodaje da od svog rada lijepo žive.

- Ljudi su sve više zainteresovani za zdravu i organsku hranu pa se tržište svakim danom širi - objasnio je on.

Dragan Zarić iz bijeljinskog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kaže da se značaj ove manifestacije ogleda u tome što je malo poljoprivredno gazdinstvo pokazalo da se može stvoriti uspješna proizvodnja i opstati na tržištu.

- Ovo porodično preduzeće zaokružilo je cjelokupan proces proizvodnje, od njive do trpeze. Pokazali su nam da rad i trud može osigurati dobre uslove za život - rekao je Zarić. 

Na imanju Sjerića u petak su se okupili predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS, gradske uprave Bijeljina, privrednici iz mlinarske i pekarske industrije, turizma i ugostiteljstva, te članovi KUD "Semberija" i brojni drugi gosti. 

"Prirodno"

Porodica Sjerić proizvodnjom bundeve bavi se sedam godina, a lani su osnovali preduzeće "Prirodno" koje se bavi preradom bundeve i drugih organskih proizvoda.

Najveći su proizvođači ove biljke u RS i BiH koju godišnje siju na površini od sedam do deset hektara.

Proizvode više sorti bundeve, među kojima su najzastupljenije sorte golica, muškatna hokaido, ukrasna, gorka dinja i sunđer bundeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana