Манастирски конак у Новом Горажду дом прве штампарије у БиХ

Радоје Тасић
Манастирски конак у Новом Горажду дом прве штампарије у БиХ

Ново Горажде - Археолози из Бијељине и Требиња, откопавши зидине старог конака у порти храма Светог Ђорђа у Доњој Сопотници у Новом Горажду, пронашли су остатке православног манастира под чијим окриљем се налазила Горажданска штампарија, најстарија у БиХ.

Ова штампарија, која је била друга по важности на Балкану послије Цетињске, на том мјесту налазила се од 1519. до 1523. године, а у њој су штампане богослужне књиге на ћирилици. Штампарију је основао Божидар Горажданин, а послије четири године рада опрема је пренесена у Трговиште у Румунији гдје је штампарија наставила да ради.

Директор Музеја Херцеговина Ивана Грујић истакла је да је пронађен средњовјековни манастирски комплекс у коме је, у једном његовом дијелу, била смјештена штампарија.

- Сама зграда штампарије није постојала као засебна институција него је била смјештена у манастирски конак - додала је Грујићева.

Поред зидова конака са двије засебне просторије откривена је и средњовјековна керамика и 12 гробних мјеста са скелетима.

- У три гроба су пронађени гробни прилози, у једном два дугмета која су се користила на тадашњој ношњи, а један скелет је имао остатке одјеће од веза са златним нитима - навела је Грујићева.

Милијана Окиљ из Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске рекла је да ће се послије завршетка ископавања обавити превентивна заштита археолошких остатака како не би били оштећени у току зиме, а онда слиједи конзервација.

Свештеник храма у Доњој Сопотници Михајло Андрић задовољан је што је коначно приступљено истраживањима у овом комплексу изнад кога се на брду налазио и средњовјековни град.

- Захвални смо свима оним који су учествовали у пројекту а тек престоје радови у порти цркве - рекао је Андрић.

Музеј

Планирано је да до 2019. године буде изграђен музеј горажданске штампарије, с обзиром на то да се тада обиљежава 500 година од њеног оснивања.

- Кроз пројекат изградње музеја горажданске штампарије откривени дијелови зидова и остали предмети биће уклопљени у њега - рекла је Милијана Окиљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана