Манастир Липље прославио крсну славу

Друшко Керезовић
Манастир Липље прославио крсну славу

КОТОР ВAРОШ - Манастир Липље код Теслића прославио је јуче крсну славу Благовијести.

Светој архијерејској литургији присуствовали су многобројни вјерници и званичници, међу којима предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић, градоначелник града Бање Луке Драгољуб Давидовић и начелници сусједних општина.

- Литургија у манастиру Липље трајала је од десет до 12 часова, а затим је слиједио опход око манастира. Потом је био организован ручак за све госте, који су дошли да са нама обиљеже овај значајан дан - рекао је отац Стефан.

Он је нагласио да је литургији присуствовало више од 1.000 људи, који су дошли не само из околних градова већ и из цијеле Србије и Црне Горе.

- Дошао сам чак из Београда да бих присуствовао крсној слави овог манастира, јер ова светиња за мене има посебну важност. Кад год дођем у Српску, дођем у манастир Липље, гдје нађем свој духовни мир - рекао је Душан Марковић.

Предсједник Српске прије доласка у манастир Липље боравио је у општини Котор Варош. Он је истакао да иако неразвијена, ова општина има добре услове и перспективу за развој, захваљујући добрим програмима и добром руковођењу.

Кузмановић је након састанка са руководством општине Котор Варош, рекао да ће свим пројектима општине бити пружена подршка.

- Овдје постоје израђени пројекти који се достављају одређеним институцијама и на тај начин се остварују одређена средства за многе објекте. Врло је значајно да се реализују комунални пројекти у граду и мјесним заједницама - рекао је Кузмановић и посебно истакао важност изградње пута од Котор Вароша према Ваганима, Рађићима и Кнежеву.

Министар правде РС Џерард Селман изјавио је да Влада РС настоји да се у неразвијеним општинама, уз иностране инвестиције, створи што повољније привредно окружење. 

Историјат

На пола пута Бања Лука - Добој са сјеверне стране планине Борја, смјештен је средњовјековни српски православни манастир Липље. Налази се на питомој заравни ушћа потока Млијечнице у рјечицу Бистрицу и ово је најшири дио уске планинске котлине која се формирала уз ток Бистрице. Према живом народном предању манастир је задужбина Светог Саве, па је код претпосљедње обнове (1867-1879) на западном порталу као вријеме постанка наведена 1219. година. Сам назив "Липље" помиње се већ 1273. године, али изричито као манастир, према за сада познатим историјским изворима, помиње се тек крајем петнаестог вијека у Крушевском поменику (поменик манастира Добруна код Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана