Малине и бијели лук доносе зараду

Д. Келеч, М. Латиновић
Малине и бијели лук доносе зараду

Бањалука - Да узгој воћа и поврћа може бити уносан посао ове године су највише осјетили малинари и повртари, који су засијали бијели лук, док се остали пољопривредни произвођачи у РС не могу похвалити истим исходом свога рада.

Многим домаћинствима пољопривреда је постала главни извор прихода, али су због лоших временских услова и прекомјерног увоза, остали празних џепова.

- Огромна количина робе из увоза увијек пољопривреднике врати на почетак и питање - а шта сада сијати. Ове године се, нажалост, испоставило да је парадајз био промашена инвестиција. Њега је "угушио" парадајз из увоза, који је преплавио наше тржиште док домаћи још није био ни изашао из пластеника - рекао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Он истиче да су повртари ове године имали проблеме са готово свим засађеним културама.

- Највише се исплатио узгој бијелог лука. На велико његова цијена је око шест марака по килограму, а за њим влада велика потражња - истиче Маринковић.

Додаје да ускоро креће и берба пасуља, који је прилично добро родио у многим регионима.

- Ипак, то су биле мање засијане површине, тако да ће пасуљ произвођачима донијети мање добити - каже Маринковић.

Предсједник узгајивача повртарских култура у РС Бране Мастало каже да су лоше временске прилике ове године задале главобољу пољопривредницима.

- Готово ништа од поврћа ове године није исплативо - каже Мастало.

Као примјер наводи лук симац, који је стигао у јуну и још није нашао своје купце, а кошта од 15 до 20 фенинга.

Када је воћарство у питању, највише среће су имали узгајивачи бобичастог воћа.

- Због лошег времена многе сорте воћа су лошег квалитета и само за индустријску производњу. Једино су малине ове године биле профитабилне - истиче Маринковић.

Малинари широм Српске задовољно трљају руке, јер је откупна цијена усаглашена и остаје на нивоу прошлогодишње, између 3,30 и 3,50 марака по килограму.

Предсједник Савеза произвођача јагодичастог воћа БиХ Љубиша Алемпић каже да понуђена откупна цијена гарантује опстанак производње и добру зараду.

- На подручју наше регије овогодишњи принос малина и купина ће сигурно премашити 2.000 тона, што је више него лани - рекао је Алемпић, који је и предсједник Удружења малинара "Виламет", које окупља произвођаче из Братунца, Сребренице и Милића.

Произвођач из Братунца Иван Стојановић, који неколико сорти јагодичастог воћа производи на око шест дунума, каже да су се произвођачи залагали само да не дође до пада цијене.

- Захваљујући континуираној производњи прољећњих и јесењих сорти, зарада је доста добра и може се солидно живјети од ове производње - рекао је Стојановић.

Прошла година

Пољопривредницима у Српској лани се највише исплатило да узгајају рани парадајз и паприке у пластеницима, које су потом брзо распродавали купцима. Када је у питању воће, најбољи профит остварили су они који су имали воћњаке крушака, јабука и шљива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана