Малешевић: Ђирилица се све више заборавља

Срна
Малешевић: Ђирилица се све више заборавља

Градишка- Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић поручио је на Светосавској академији у Градишци да се све више заборавља ћирилица и да се у српском језику све више користе страни изрази, те да је вечерашња академија прилика да се присјетимо свих дјела и залагања Светог Саве.

"Када прођемо градовима у Републици Српској и Србији видјећемо да ћирилице има јако мало и да су ријетки они који су име своје фирме истакли на ћирилици", нагласио је Малешевић у Културном центру у Градишци гдје је

одржана централна Светосавска академија под називом "Бројаница Светог Саве".

Он је истакао да код дјеце треба пробудити интерес за српски језик и ћирилицу и да се српски језик и писмо институционално подржи.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић, који је и покровитељ Акедемије, рекао је да се у Градишци традиционално свечаном академијом обиљежава дан посвећен Светом Сави, који је поставио темеље духовног и свјетовног живота српског народа.

"Савиндан је и школска слава и ове године смо жељели да истакнемо улогу и значај просвјетних радника. По први пут смо наградили најуспјешније просвјетне раднике, који су својим радом обиљежили прошлу години, и то ће постати традиција", нагласио је Аџић.

На приједлог просвјетних радника и ученика школа са подручја општине Градишка, награђени су наставник разредне наставе из Основне школе "Данило Борковић" Мира Суботић, наставник предметне наставе из Основне школе "Васа Чубриловић" Драгоја Ђукић и професор стручних предмета у Техничкој школи Срђан Ђукановић.

У програму Светосавске академије, чији је аутор професор Радана Вила Станишљевић, учествовали су ученици основних и средњих школа са подручја Градишке, хор Основне школе "Данило Борковић", под вођством професора Светлане Паунеску, ученици Основне музичке школе "Бранко Смиљанић", глумци "Града позоришта" из Градишке и богослов Бобан Ковачевић, инструменталиста на хармноници Славиша Мајданац и сопран Миња Шукало.

Академији је присуствовало више од 500 поштовалаца лика и дјела првог српског светитеља и просвјетитеља, међу којима су били и посланици Народне скупштине Републике Српске Славко Дуњић, Милан Шврака и Горан Ђорђић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ Ђорђо Крчмар, представници Српске православне цркве, локалних власти, васпитно-образовних, културних и других установа и предузећа и бројни грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана