Ловачки трофеји обогатили понуду

Милијана Латиновић
Ловачки трофеји обогатили понуду

Бањалука - Гурмански специјалитети, ловачки трофеји и опрема за лов и риболов само су дио широке лепезе производа које на „Јесењем сајму 2017“ у Бањалуци представља више од 200 излагача.

На овој традиционалној манифестацији, која је јуче отворена у „Бањалучком велесајму“, посјетиоци до 19. новембра имају прилику да обиђу 130 штандова на којима се представљају излагачи из области лова, риболова, екологије, спорта, туризма, угоститељства, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић истакао је, отварајући 21. сајам, да се Савез први пут представља у пуном капацитету са свих десет регија.

- Имамо 77 спортско-рекреационих ловишта, 16 привредних и шест посебних ловишта. На више од 120 штандова су излагачи који су уско везани за лов - рекао је Минић и нагласио да је унапређење ловства један од приоритета Савеза. Он је истакао и да је циљ оживљавање комерцијалног лова, као и примјена ЦИТЕС конвенције о међународној трговини угроженим врстама. На сајму су се трофејима изловљеним у херцеговачким ловиштима представили и ловци из регије Старе Херцеговине.

- Наша ловишта су богата срнама, вуковима, медвједима и то је оно што можете видјети и на нашем штанду - истакао је члан Ловачког удружења из Рогатице Младен Мирковић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је ово значајна манифестација за цијелу РС.

- Лов је значајан потенцијал Српске који нисмо довољно користили у претходном периоду - рекао је Рачић и додао да се на сајму, када је ријеч о привредницима, представљају углавном мањи произвођачи. Један од њих је и Божо Влачић из Требиња који је представио разне производе од смокве.

- Правим све од смокве, ликере и ракије, џем, као и брашно од листа ове воћке - казао је Влачић.

Представљени су и туристички потенцијали хотела „Хајдучке воде“, који послује у склопу „Фагус групе“.

- Осим специјалитета етно-ресторана, представљамо и велнес и спа центар који су отворени у јулу, а у оквиру којих се налазе три сауне, велики базен са шест хидромасажера, џакузи, соба за масажу и физикалну терапију те турско купатило - рекла је маркетинг менаџер „Фагус групе“ Драгана Шипрагић.

Предсједник управе „Бањалучког велесајма“ Добрица Жугић рекао је да је већина излагача из РС и БиХ, те да су своје туристичке потенцијале представили и гости из Србије и Црне Горе. Радно вријеме сајма је од 10 до 19 часова, а улазница кошта двије КМ, док ће у суботу у оквиру породичног сајамског дана четворочлане породице моћи да посјете манифестацију са једном улазницом.

Дамски клуб

Саво Минић је истакао да је Ловачки савез РС донио приједлог статута о оснивању дамског клуба у Српској.

- На првој скупштини Савеза, за два и по мјесеца, биће усвојен статут и тражимо куму која ће дати име овом клубу. Од сљедеће године наших 88 дама у Ловачком савезу имаће свој клуб - рекао је Минић.

„Јесењи сајам“ обухвата:

- ЛОРИМЕС - Међународни сајам лова, риболова, екологије и спорта

- АГРОС - Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије

- Међународни сајам туризма и угоститељства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана