Ловачка чорба у Корор Вароши три године без судске мирођије

Милијана Латиновић
Ловачка чорба у Корор Вароши три године без судске мирођије

Котор Варош - Недељко Гламочак ће вјероватно окончати четворогодишњи мандат на мјесту предсједника Ловачког удружења “Узломац” из Котор Вароша, који му је 2015. године повјерен мимо прописаних норми, а да правосуђе неће ставити тачку на спор који је због тога покренуо његов противкандидат Слободан Јурић.

Овај апсурдни случај, у којем се преко “нишана” гледају страначке колеге из СДС-а, слика је и прилика домаћег правосуђа и на пластичан начин показује колико смо далеко од правне државе и колико је правда, чак и када је достижна, спора.

Све је почело када је Гламочак по трећи пут изабран на мјесто предсједника “Узломца”, иако је Статутом веома јасно прописано да није могао бити кандидат за још један мандат. Јурић је због тога покренуо поступак у Основном суду у Котор Варошу, који је тек након двије године донио рјешење у којем је навео да овај случај није у њиховој надлежности. Исти одговор стигао је и из бањалучког Окружног суда, који је Јурића упутио на Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. И са те адресе стигао је исти одговор - да ни они нису надлежни за овај случај.

Јурић послије година борбе и чекања на правду каже да је немогуће да нико није надлежан за овај случај и да то звучи невјероватно.

- Тражили смо да избор предсједника буде спроведен у складу са прописима и ништа више, ни мање. Ако се може понашати свако како хоће, Статут нам и не треба. Након свега изгубио сам вољу за лов и дубоко се разочарао у судство и институције које треба да штите права сваког појединца - рекао је Јурић.

Каже да је овај случај посебно занимљив јер не вјерује да је политика зачинила ову “ловачку чорбу”, зато што су и он и Гламочак чланови СДС-а.

- Надао сам се да ће све бити ријешено за неколико мјесеци, а то траје већ три године. Нека кажу и да је избор био легитиман, али је немогуће да нико није надлежан - каже Јурић.

За Гламочака је ова прича одавно испричана и истиче да нема шта да коментарише након што су судови и министарство рекли своје.

- Та је прича завршена 2015. године када су били избори. Све је у складу са Статутом и регуларно - рекао је Гламочак.

Ни предсједник Скупштине “Узломца” Миле Бајић не сматра да је прекршен Статут, тврдећи да је спорна одредба о трајању мандата и реизбору предсједника измијењена прије изборне Скупштине.

- Доста прије изборне сједнице измијењен је тај члан Статута и све је спроведено по прописима, уз тајно гласање. Тако регуларан избор није спроведен нигдје на нивоу Ловачког савеза РС. Ту је сада умијешана политика - рекао је Бајић.

Извор из “Узломца”, међутим, каже да спорни члан није промијењен и да Статут није мијењан од 2007. године, те нигдје нема званичног трага о било каквим његовим измјенама.

Нада у Уставни суд БиХ

За овај “Гордијев чвор”, који годинама нико не може распетљати, адвокат Жељко Бубић, који заступа Слободана Јурића, каже да је веома занимљив правни случај.

- Правосудни органи су требали бити много ажурнији, а не да се тек након двије или три године огласе ненадлежним. Ако је могуће судски преиспитати одлуке Народне скупштине, Владе или било којег управног органа или организације, онда се поставља питање зашто не би могли испитати одлуку једног удружења. Ова ситуација отвара низ питања, од надлежности судова и органа управе, те ажурности судија до правне сигурности грађана - рекао је Бубић, који је крајем маја предао апелацију Уставном суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана