Lopovi iza rešetaka za mirniji san mještana Srpca

Dejan Jovičić
Lopovi iza rešetaka za mirniji san mještana Srpca

Srbac - Razbijanjem nekoliko kriminalnih grupa koje su harale na području Republike Srpske smanjen je i broj teških krađa na području srbačke opštine, rekao je komandir Policijske stanice Srbac Nebojša Novaković.

On je na sjednici Foruma za bezbjednost opštine Srbac naglasio da je u prošloj godini registrovano 13 teških krađa, dok ih je u 2016. godini evidentirano 18, a počinile su ih uglavnom kriminalne grupe iz Banjaluke i Zvornika.

- Identifikovanjem i hapšenjem članova zvorničke grupe, kao jedne od najjačih provalničkih grupa u BiH, evidentno je smanjen broj provala u Srpcu. Prošle godine su dvije kriminalne grupe iz Banjaluke izvršile teške krađe u Nožičkom i Poveliču, gdje je pored novca ukradeno i jedno vozilo koje je pronađeno, a nekoliko članova ovih grupa je privedeno - istakao je Novaković.

Prema njegovim riječima, neke od ovih grupa i dalje haraju širim područjem banjalučke regije, o čemu svjedoče dvije nedavne provale u Srpcu, koje su izvedene po istom principu kao i ranije krađe. Zbog toga je nedavno održan sastanak predstavnika policije iz Gradiške i Srpca sa načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem, kako bi se u još većoj mjeri povećala bezbjednost građana i zaštitila materijalna dobra.

Novaković ističe da se najveći broj provala u zimskom periodu dešavao od 17 do 21 čas, kada ljudi napuste svoje domove zbog privatnih i drugih obaveza.

- Domaćini tada najčešće ostave upaljeno vanjsko svjetlo, što je najbolji pokazatelj lopovima da su kuće prazne. Najbolje bi bilo da po odlasku iz domaćinstva ostavite upaljeno unutrašnje svjetlo, kao i radio ili TV prijemnik - rekao je Novaković.

On dodaje da Policijska stanica Srbac, u saradnji sa opštinom, radi na nabavci video-nadzora koji bi trebalo da bude postavljen na važnijim saobraćajnicama, što će doprinijeti da se lakše identifikuju kriminalne grupe koje dolaze u tu opštinu.

- Oprema je veoma skupa i nećemo moći nabaviti najkvalitetniji video-nadzor koji automatski detektuje vlasnika vozila na osnovu tablica, ali i onaj koji postavimo omogućiće da saznamo njihov identitet - rekao je Novaković i dodao da je pomoć u nabavci opreme obećalo nekoliko srbačkih privrednika.

Manje krivičnih djela

Nebojša Novaković kaže da je prošle godine na području Srpca registrovano 97 krivičnih djela, što je manje za šest slučajeva u odnosu na 2016. godinu. U opadanju je i broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira, kojih je u prošloj godini bilo 77, a 2016. godine ih je zabilježeno 87.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana