Лопови иза решетака за мирнији сан мјештана Српца

Дејан Јовичић
Лопови иза решетака за мирнији сан мјештана Српца

Србац - Разбијањем неколико криминалних група које су харале на подручју Републике Српске смањен је и број тешких крађа на подручју србачке општине, рекао је командир Полицијске станице Србац Небојша Новаковић.

Он је на сједници Форума за безбједност општине Србац нагласио да је у прошлој години регистровано 13 тешких крађа, док их је у 2016. години евидентирано 18, а починиле су их углавном криминалне групе из Бањалуке и Зворника.

- Идентификовањем и хапшењем чланова зворничке групе, као једне од најјачих провалничких група у БиХ, евидентно је смањен број провала у Српцу. Прошле године су двије криминалне групе из Бањалуке извршиле тешке крађе у Ножичком и Повеличу, гдје је поред новца украдено и једно возило које је пронађено, а неколико чланова ових група је приведено - истакао је Новаковић.

Према његовим ријечима, неке од ових група и даље харају ширим подручјем бањалучке регије, о чему свједоче двије недавне провале у Српцу, које су изведене по истом принципу као и раније крађе. Због тога је недавно одржан састанак представника полиције из Градишке и Српца са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем, како би се у још већој мјери повећала безбједност грађана и заштитила материјална добра.

Новаковић истиче да се највећи број провала у зимском периоду дешавао од 17 до 21 час, када људи напусте своје домове због приватних и других обавеза.

- Домаћини тада најчешће оставе упаљено вањско свјетло, што је најбољи показатељ лоповима да су куће празне. Најбоље би било да по одласку из домаћинства оставите упаљено унутрашње свјетло, као и радио или ТВ пријемник - рекао је Новаковић.

Он додаје да Полицијска станица Србац, у сарадњи са општином, ради на набавци видео-надзора који би требало да буде постављен на важнијим саобраћајницама, што ће допринијети да се лакше идентификују криминалне групе које долазе у ту општину.

- Опрема је веома скупа и нећемо моћи набавити најквалитетнији видео-надзор који аутоматски детектује власника возила на основу таблица, али и онај који поставимо омогућиће да сазнамо њихов идентитет - рекао је Новаковић и додао да је помоћ у набавци опреме обећало неколико србачких привредника.

Мање кривичних дјела

Небојша Новаковић каже да је прошле године на подручју Српца регистровано 97 кривичних дјела, што је мање за шест случајева у односу на 2016. годину. У опадању је и број случајева нарушавања јавног реда и мира, којих је у прошлој години било 77, а 2016. године их је забиљежено 87.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана