Љубо Новаковић пчелар из Бијељине: Пчеларство и мед рецепт за здравље

Љиљана Алексић
Љубо Новаковић пчелар из Бијељине: Пчеларство и мед рецепт за здравље

Бијељина - Љубо Новаковић из Бијељине пола вијека се бави пчеларством, а од пчела и меда не диже руке ни у деветој деценији и истиче да је здравље и виталност одржао управо захваљујући њима.

Један је од најстаријих пчелара у Српској, а терет година каже да не осјећа. Још види без наочара, а вози и аутомобил и њиме често одлази у родни Зворник, гдје узгаја пчеле.

Новаковић, који је и предсједник Удружења пчелара “Семберија”, каже да у свом пчеларском стажу, дугом више од 50 година, не памти лошије приносе.

- Пчеларством се бавим откако знам за себе, а ова година је једна од најлошијих за пчеларе. Имам 60 сандука пчела и приноси су веома мали. Нисам извадио ни килограм меда. Слична ситуација је и код других пчелара, меда скоро да нема - навео је Новаковић и додао да су му се жалили и пчелари у сусједним општинама на скоро идентичну ситуацију.

Пчелари, каже, полажу наду у тренутну испашу пчела јер је сада актуелна липа.

- Отежавајућа је околност што су велике врућине и испаравање земљишта. Ипак, прихрана је обавезна, пчеле се морају хранити. Ројева има, али меда нема - каже овај искусни пчелар и додаје да и оно меда што су пчелари успјели да извуку не обећава квалитетом. Ипак, искуство у пчеларству овог човјека научило је да води практичну рачуницу.

- На лагеру имам скоро тону изврцаног меда. То је зато што претходних година нисам хтио да спуштам цијену, увијек држим на 15 марака. То ће ми се изгледа исплатити ове године - каже он.

Због овакве ситуације на тржишту ће највјероватније доћи до скока цијена меда. Тренутне цијене у Семберији су од 12 до 20 марака по килограму, у зависности од врсте меда.

- Моје пчеле су у Кисељаку код Зворника, у мом родном крају. Некада сам имао много више кошница, чак 180, а сада због година, одржавам овај посао из љубави, али и здравља. Ујутро устанем, па прво обиђем пчеле. Око њих се забавим неколико сати, има ту посла ко хоће да ради. У Бијељини сам често због посла у удружењу и савјетовања оних који желе да се баве пчеларством - каже овај искусни пчелар, који има 87 година.

Памти и другачија времена, а и сада чува једну од старих пчелињих кошница.

- Некада се пчеларило у такозваним “плетарама”. Ипак, меда није било као у данашње вријеме, али је зато воска било напретек, још да се знало мјерити на вагу! Мјерили смо на кантар. Знало се десити да из једне кошнице извучемо само чашицу меда и шољицу воска. Восак је тада био веома скуп, посебно око задушница, кад су се правиле свијеће - присјетио се почетака у пчеларству.

Савјети

Љубо Новаковић каже да посла за пчеларе има током цијеле године.

- Сада треба водити рачуна да се не испуштају пчеле и да ројеви не оду. Треба помало давати прихрану јер је паша слаба - савјетује Новаковић, који је прошле године изгубио 40 кошница. Оно са чим се сваки пчелар сусреће, истиче Новаковић, јесте појава грабежи или “пљачке” у пчелињаку. Јавља се у рано прољеће или у касно љето, када пчелиња паша посустаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана