Ljubica Božunović, pedagog u prnjavorskom vrtiću “Naša radost”: Najvredniji poklon za djecu vrijeme provedeno s njima

Anita Janković-Rečević
Ljubica Božunović, pedagog u prnjavorskom vrtiću “Naša radost”: Najvredniji poklon za djecu vrijeme provedeno s njima

Banjaluka - Djeca su pravo malo čudo i s njima možemo učiniti nemoguće, a da bismo ih razumjeli, treba ih stalno osluškivati i pratiti njihov razvoj, dok je ono najvrednije i najskuplje što im možemo pokloniti vrijeme provedeno s njima.

Istakla je ovo za “Glas Srpske” pedagog u prnjavorskom vrtiću “Naša radost” Ljubica Božunović, koju je u konkurenciji 157 prijavljenih iz cijele BiH jedinu iz Republike Srpske izabrala među deset najkreativnijih stručnih saradnika nevladina organizacija “Step baj step”.

Ovo značajno priznanje donijela su joj njena tri rada koja je stvarala i razvijala sa puno ljubavi. 

Riječ je o priručniku “Moje dijete i ja” namijenjenom edukaciji roditelja o značaju predškolskog vaspitanja djece, te zbirci tekstova “Čitaj mi da te slušam i govorim” za razvoj govora i bogaćenje fonda riječi.

- Već duže radim sa djecom kojima je potrebna pomoć i podrška pedagoga jer imaju poteškoće u razvoju govora i upravo za tu problematiku je vezan i moj treći rad. Radi se o didaktičkoj igrački “pitaj me - pitaj” kutiji. To je društvena igra koja ima zadatak da razvije govor, pažnju i koncentraciju kod djece, ali i da bi roditelji i njihovi mališani kvalitetno iskoristili slobodno vrijeme, bez telefona i kompjutera - rekla je Božunovićeva i dodala da je loše iskorišćeno vrijeme djece i roditelja danas krucijalni problem, te da se zajednički momenti moraju njegovati.

Ističe da joj veoma znači što se našla među deset najkreativnijih saradnika jer je to potvrda da je prepoznat njen trud, rad i zalaganje.

- U današnje vrijeme kada nam je sve dostupno, inovacije, nove ideje i originalnost moraju biti na cijeni. Imam još puno novih ideja koje ću realizovati u bliskoj budućnosti i  smatram da moje vrijeme tek dolazi - rekla je ova mlada Prnjavorčanka.

Vrtić u kojem radi, kako sama kaže, ne doživljava kao posao već kao svoju drugu kuću, a mališane sa  kojima radi kao svoju djecu.

- Radni dan mi nekada traje i po 12 sati jer pripremam razne materijale i igračke za djecu koje koristim u radu, ali se uopšte ne umorim jer kada radite od srca i sa ljubavlju, možete postići čuda, pogotovo kada radite sa djecom, od kojih nije ništa čistije i iskrenije - priča Božunovićeva.

Savjetuje roditeljima da uvažavaju svoje mališane, da im pokažu da vrijede i da ih ohrabruju u njihovim zamislima.

- Djeca su malo čudo i s njima u prvih šest godina života možemo učiniti nemoguće. Samo ih treba motivisati da urade nešto što je svojstveno samo njima i objasniti im da su to njihove ideje koje niko nikad nije imao. Tako im se daje na značaju i budi radoznalost, interesovanje i motivacija. Treba ih bodriti da izmišljaju i maštaju, jer će im ta kreativnost u kasnijem dobu pomoći da bolje usvajaju nova gradiva - navela je Božunovićeva, koja u slobodno vrijeme slika, piše pjesme i priče za djecu, izrađuje nakit, igračke, šminka, ali i pravi razne rekvizite za rođendane, djevojačke večeri i slične proslave.

Božunovićeva ima i lični blog posvećen zdravom načinu života, a njene savjete svakodnevno čita više od 4.000 pratilaca. Zbog brojnih aktivnosti, dan joj počinje u pet ujutro i završava u ponoć, a kako sama kaže, često joj nedostaje dodatnih nekoliko sati da postigne sve što želi.

Nagrada

Nevladina organizacije “Step baj step” iz Sarajeva svake godine dodjeljuje nagradu za inovativnost učiteljima, vaspitačima i stručnim saradnicima. Radnici na svim nivoima obrazovanja za učešće u dodjeli nagrada treba sami da prijave svoje nastavne prakse, a žiri najbolje radove bira na osnovu tri kriterijuma. Prvi je osmišljavanje novih, originalnih ideja, tehnika, metoda i strategija u radu, drugi je koliko prijavljeni rad doprinosi razvoju djece i treći kriterijum se odnosi na mogućnost primjene u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana