Љубав према сликарству у Бијељини спојила привреднике и пензионере

Љиљана Алексић
Љубав према сликарству у Бијељини спојила привреднике и пензионере

Бијељина - Удружење ликовних умјетника „Свети Лука“ данас броји тридесетак чланова међу којима, осим афирмисаних умјетника, има и привредника, интелектуалаца, радника и пензионера, који се професионално или из хобија баве сликарством и израдом умјетничких рукотворина.

- Наши чланови се баве различитим професијама, али их љубав према сликарству и умјетности повезује у једну цјелину - рекао је предсједник удружења ликовних умјетника „Свети Лука“ Панто Пантић. Истиче да удружење, које је основано прије 15 година, сваке године броји све више чланова.

- Постајемо регионално удружење јер нам се прикључују и чланови из сусједних општина и градова не само у регији, него и у сусједној Србији - наводи Пантић.

Традиционално пред крај године организују велику изложбу у бијељинској Галерији, коју сви Семберци могу да погледају до краја године. Изложба је продајног карактера.

Пантић каже да су на овој изложби радове представила 33 умјетника те да су заступљене скоро све ликовне технике.

То је многима једина шанса да се представе јавности.

- Све наше изложбе су веома посјећене јер пружају прилику свим умјетницима, како академским тако и оним који се налазе на самим почецима сликања и умјетничког позива да се представе публици - наводи Пантић.

Са посебним задовољством истиче да су млади умјетници који су се прикључили Удружењу већ стасали.

- Имамо неколико полазника који су сада студенти Академије умјетности у Бањалуци, тако да ћемо ускоро имати и академски образоване чланове - рекао је Пантић.

Иконописац и члан Удружења Мирна Јовановић препознала је своју шансу за афирмацију у овом удружењу.

- Члановима ово удружење много значи, јер два пута годишње можемо да изложимо своје радове, да се дружимо, размијенимо искуства, конкуришемо на неки литерарни конкурс или неку колонију - навела је она.

Зоран Милинковић Зее годинама излаже радове на годишњој изложби Удружења „Свети Лука“. Ради техникама оловка и туш, а ове године мало је одступио од свог препознатљивог стила.

- Овај пут сам урадио нешто тотално другачије, комбинацију акрила на платну са неким другим техникама. Сами мотиви ме вежу за музику и ово поднебље, то ме је некако и инспирисало да будем другачији - рекао је он.

Тврди да добар сликар зна да препозна битан тренутак, који ће га инспирисати да своје виђење пренесе на платно.

- Семберија је јако инспиративна за пејзаже, који су прича за себе, они имају душу - рекао је Милинковић.

Међу Семберцима мјесто за своје пејзаже на изложби нашао је и сликар Стојан Аничић из сусједне Мачве.

- Радим техником уље на платну, а публици у Бијељини представљам своје дјело под називом „За пример другима“. То је прича о мојој породици и поднебљу са којег долазим. Драго ми је што сам рад изложио баш у Бијељини -  рекао је Аничић.

Међу бијељинским умјетницима позната је и Марија Тица која ради у стенсил арт техници.

  • Волим да радим портрете, али увијек додајем нешто ново, желим да буде мало другачије да не досадим ни себи а ни другима - наводи ова умјетница.

Проблеми

Недостатак простора за рад умногоме отежава рад Удружења „Свети Лука“.

- Немамо свој кутак гдје би се чланови окупљали па смо принуђени да се сналазимо. Често умјетници сами финансирају радове. За промоцију удружења, штампање каталога и осталих промотивних материјала, добијамо нешто новца од Градске управе - каже Пантић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана