Ljubav prema književnosti ispisuje uspjeh gimnazijalke iz Trebinja

Danijela Stokanić
Ljubav prema književnosti ispisuje uspjeh gimnazijalke iz Trebinja

Banjaluka - Svjetlost i svetost Savina, putujući kroz vrijeme i pjesme, kroz suze i nade, sreće i tuge, blista u našem duhu i na našem nebu. On je anatomija naše sabornosti, antologija vrlina čovječnosti i čudo besmrtnosti.

Ovim je riječima maturantkinja trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" Aleksandra Gazivoda opisala prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja Svetog Savu.

Zahvaljujući eseju "Sveti Sava kao lirski junak u poeziji srpskih pjesnika" Aleksandra je osvojila Veliku nagradu na Svetosavskom književnom konkursu Društva "Sveti Sava" iz Beograda.

Njen rad je, prema mišljenju žirija, nadmašio sve ostale na ovogodišnjem književnom konkursu, na kojem je učestvovalo 323 učenika iz Srbije, Republike Srpske, Francuske i Švajcarske.

Konkurs se tradicionalno raspisuje za učenike osnovnih i srednjih škola, a Velika nagrada dodjeljuje se za posebno nadahnut rad, bez obzira na uzrast, koji se izdvaja svojim kvalitetom i estetskom vrijednošću.

Osamnaestogodišnjakinja iz Trebinja, koja bi nagradu trebalo da preuzme u subotu na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije, opisala je život i požrtvovanost najvećeg srpskog učitelja.

Inspiraciju je, kaže, pronalazila u djelima poznatih pjesnika, između ostalih, Matije Bećkovića, koji joj je uzor u književnosti.

- Ova nagrada mi mnogo znači, jer je ovo bila posljednja prilika da pišem za svoju školu. Koliko sam srećna riječima ne mogu opisati - ispričala je Gazivoda, koja, kako kaže, više i ne broji svoje radove, jer ih ima mnogo.

Dodala je da je u novembru prošle godine osvojila i prvo mjesto na književnom konkursu "U susret Vuku", povodom 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, koji je raspisao Republički pedagoški zavod RS u saradnji sa Univerzitetom u Banjaluci.

- Tom prilikom sam pisala pjesmu u prozi "Čemu me uči Vuk", dok sam prije tri godine, u prvom razredu Gimnazije, dobila prvu nagradu za literarni rad pod nazivom "Tamo daleko" na 23. međunarodnom konkursu "Svetosavlje i naše doba" u Novom Sadu - kazala je Gazivoda.

Ova talentovana tinejdžerka, koja na ljeto planira da se upiše na pravo, jer voli da brani ljude, kaže da je priče počela pisati čim je naučila slova.

- Moja prva priča, ako me sjećanje dobro služi, bila je o djevojčici na ostrvu. Ljubav prema pisanju sam, vjerovatno, naslijedila od djeda, koji je u mladosti mnogo volio da piše. Osim toga, moji preci vuku iste korijene kao i poznati srpski pjesnik Milutin Bojić - dodala je Gazivoda, čija je životna želja da napiše knjigu.

Osim pisanja, Aleksandra mnogo voli da uči strane jezike, a trenutno tečno priča na engleskom i francuskom jeziku, dok je učenje norveškog njen sljedeći korak.

Društvo "Sveti Sava"

Predstavništvo Srpske u Srbiji već 15 godina sarađuje sa Društvom "Sveti Sava" i redovno prati, podržava i učestvuje u sprovođenju Svetosavskog književnog konkursa u Beogradu, a pomoglo je i osnivanju Pododbora u Republici Srpskoj i sarađuje sa njim u realizovanju Svetosavskog likovnog konkursa.

Osim nagrada pobjednicima konkursa za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske i rasijanja, Društvo "Sveti Sava" u subotu će uručiti Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva najviše priznanje - Medalju Društva "Sveti Sava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana