Ljubav otjerala strah sa lica mališana

Anita Janković-Rečević, Milan Vujić
Ljubav otjerala strah sa lica mališana

Banjaluka - Nijedno dijete svijeta ne zaslužuje djetinjstvo ispunjeno strahom, a dužnost svakog od nas je da tim nevinim bićima život obojimo ljubavlju i radošću, što je misao vodilja porodica iz RS koje su ovih dana širom otvorila vrata svojih domova mališanima sa Kosova i Metohije.

Drugu godinu zaredom domaćin mališanima iz južne srpske pokrajine, koja u Srpsku dolaze u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i RS”, je Banjalučanka Danijela Mirnić sa svojom porodicom. Ova majka dva sina kaže da je najsrećnija dok joj kućom odjekuje dječija graja, a dvanaestogodišnjeg Matiju Nikolića koji je u njen dom stigao iz Kosovske Mitrovice osjeća kao svoje dijete.

- I prošle i ove godine smo primili po jednog dječaka. Djeca su se veoma zavoljela, Matija je divan dječak, skroman. S njegovom porodicom se čujemo svakodnevno i već planiramo da idemo kod njih ako uspijemo da dobijemo te famozne vize - priča Danijela.  Ističe da se njeni sinovi s Matijom igraju, vode ga na bazen, u obilazak grada, šetnju, bioskop.

- Uzela sam godišnji odmor da bih mogla da im ugađam u svemu. Ovo je prijateljstvo za cijeli život - kaže Mirnićeva.  

Banjaluka i RS za Matiju nisu nepoznanica jer je i lani boravio u gradu na Vrbasu.

- Grad je prelep i ljudi su veoma srdačni. Najviše mi se sviđa što deca ovde mogu slobodno da se kreću, bez roditelja. Ja sam kući uvek na oprezu - rekao je Matija.

Njegovi domaćini, dječaci Strahinja i Aleksa kažu da su presrećni što su dobili novog drugara.

- Matija je sjajan i nadamo se da će nam doći i iduće godine. Ostaćemo u kontaktu i voljeli bismo da odemo na Kosovo - uglas kažu ova dva brata.

Vrata svog doma dvjema djevojčicama iz Obilićeva kod Prištine otvorila je i porodica Stančić iz Čelnica, a glava kuće, Ljubiša, obećava da će ovaj gest humanosti narednih godina postati praksa.

- Primili smo Teodoru Našić i Milicu Atanasijević a moja kćerka Nađa se toliko dobro uklopila s njima da već sada vidim da će kada se budu rastajale isplakati more suza - rekao je Stančić. Priča da je iz razgovora s ovim djevojčicama shvatio da odrastaju u strahu, istakavši da to ne zaslužuje nijedno dijete.

- Njima ne fali ništa, one imaju sve, izuzev slobode. Svako jutro ih učiteljica sa kućnog praga uvodi u autobus i vozi u školu, a tako ih i vraća. Poslije 18 časova ne izlaze vani a ni tokom dana ne smiju da se kreću bez roditelja ili odraslih. Odlazak u večernju šetnju, na sladoled, picu za njih je nemoguć  - rekao je Stančić. Njegova porodica je u srijedu u svom sportskom centru “Suvenir” ugostila sve mališane sa Kosova koji su u posjeti Čelincu, kao i djecu domaćine.

- Ukupno je bilo 68 mališana, od čega njih 25 sa Kosova i Metohije. Pripremio sam im doručak i ručak a vrijeme su proveli igrajući fudbal, tenis i odbojku. Želio sam da makar taj jedan dan uživaju u slobodi i sreći jer njihovo djetinjstvo ne poznaje mnogo radosti - rekao je Stančić.      

U Gradišku je sa Kosova stiglo 45 djece, a porodica Željka Blagojevića iz potkozarskog sela Grbavci primila je njih dvoje iz Klokot banje kod Vitina.

- Nastojimo da se djeca osjećaju što opuštenije, jer znamo da im je kretanje i sloboda ograničeno kod kuće. Želja nam je da osjete šta je srećno djetinjstvo i da se cijelog života sjećaju ovih dana jer smo ih primili punog srca - priča Blagojević. Braća Lazar i Marko Stanković ne kriju sreću što napokon mogu da se igraju bez strepnji.

- Drago nam je što smo došli u RS. Ovdje je lepo, dosta drugara smo upoznali i super se provodimo. Voleli bismo ponovo doći - kaži Stankovići.

Prijem u Vladi RS

Ministarstvo prosvjete i kulture RS juče je u Vladi Srpske organizovalo prijem za oko 600 djece sa Kosova i Metohije, a

premijerka Srpske Željka Cvijanović istakla je da je projekat uz pomoć kojeg djeca dolaze izuzetno važan.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov rekao je da je ove godine u Srpsku došlo oko 900 djece u pratnji oko 80 profesora, koji se kući vraćaju sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana