Ljubav i sloga iznjedrile šest decenija braka Simeunovića iz Rogatice

Sreten Mitrović
Ljubav i sloga iznjedrile šest decenija braka Simeunovića iz Rogatice

Rogatica - Da život čine male stvari i da ljubav i sloga prevazilaze sve probleme pokazao je bračni par Danica i Radivoj Simeunović iz Rogatice, koji su ovih dana proslavili 60 godina zajedničkog života.

Sa svojim najbližima, komšijama i prijateljima Simeunovići su skromno obilježili šest decenija braka, a kako i dolikuje velikom jubileju, slavlje su uveličale “mladalačka” torta, gozba i zdravice za još dugo godina života i slavlja.

Radivoje, koga svi Rogatičani poznaju po nadimku Rade, zakoračio je u 86. godinu i ujedno proslavio 40 godina provedenih u penziji, a Danica će ove godine napuniti 80. Njih dvoje su, uživajući među četvoro unučadi i dvoje praunučadi, ispričali kako su se upoznali i ostali zajedno sve ove godine.

Kažu da je njihov brak potekao iz ljubavi i da su cijeli život živjeli skladno, u razumijevanju i toleranciji, dijeleći dobro i zlo.

- Time smo često nadoknađivali i ono što je ponekad nedostajalo u materijalnom i drugom pogledu - kaže domaćin.

Rade je rođen u selu Kostrača kod Milića i potiče iz brojne porodice koja je postradala od ustaša tokom Drugog svjetskog rata. Njegova braća Risto i Vojin i sestra Dušanka živi su spaljeni 1942, a sestra Cvijeta umrla je u logoru u Bajinoj Bašti. Pošto je i Radova majka Joka pred kraj Drugog svjetskog rata presvisla od žalosti za izgubljenom djecom, a i otac Jovo nije još dugo poživio, Rade je kao siroče više godina proveo u dječjem domu u Lukavcu. Teška porodična priča naučila ga je da se kroz život bori, a po povratku iz doma izučio je kovački zanat. Međutim, sticajem okolnosti otišao u miliciju i u njoj dočekao penziju.

Sa reputacijom mladog i perspektivnog milicionera stečenog u stanici milicije u Ljupljanici kod Dervente, u Rogaticu je došao 1956. godine. Milicioneri toga doba, pogotovo mladi, kazuje Rade, najmanje su boravili u stanici milicije. Ne gledajući da li je dan ili noć, vremenske prilike ili neprilike, išli su od sela do sela bdijući nad javnim redom i mirom građana i njihovom imovinom.

- Tako sam boraveći u službi u Žepi često navraćao i u Jelovce. Tu sam poznao Danicu, mladu i kršnu djevojku. Već na prvi pogled zapala mi je za oko i narednih mjeseci, iako su Jelovci od Žepe udaljeni oko 20  kilometara, išao sam tamo i bez naloga i u svako doba. Iz tih susreta pao  je i dogovor o svadbi, koja je prošla bez svatova i pijanke, sada već davne 1958. godine - kaže Rade, koji je tada imao 25, a njegova izabranica 20 godina.

Danica uz smijeh dopunjuje Radovu priču sa sjećanjem da se ona sporadično viđala sa još jednim milicionerom na službi u Žepi i nekim momcima iz susjednih sela.

- Ali, kad se Rade pojavio, sve druge sam ostavila i evo nas zajedno 60 godina - srećno kaže Danica.

Najbolji dio života, dodaju Rade i Danica, proveli su na Sjeversku, na obroncima Devetaka. U tom selu dobili su i kćerke, Snežanu 1959. i Slađanu 1964. godine, od kojih imaju unuke i praunuke. Svi oni su se sa najbližima iz porodica Simeunović i Perković okupili prethodnih dana na maloj svečanosti kod Rada i Danice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana