Љето из снова у Бечићима за 1.800 малишана

Анита Јанковић
Љето из снова у Бечићима за 1.800 малишана

Бечићи - Пјешчана плажа, брчкање у топлом мору, нови другари, игра, пјесма и смијех само су дио мозаика успомена с којима ће се кући вратити око 1.800 малишана из Српске, који ове године љетују у Бечићима.

Ивана Пијетловић из Бијељине већ други пут је на љетовању у оквиру програма "Социјализација дјеце РС". Захваљујући сликарском таленту први пут је била у Кумбору, а ове године, као ђак генерације и носилац медаља са такмичења из математике и физике, нашла се у Бечићима.

- Овдје је прелијепо, море је очаравајуће. Највише ми се допада то што дјеца долазе из разних крајева и породица. Ако су и постојале разлике, овдје се бришу. Ово је нешто што се никад не заборавља - поручила је Пијетловићева.

Једанаестогодишња Анђела Бајић из Станара, која болује од церебралне парализе, уживала је у Бечићима у дружењу, сунцу, мору и пјесковитој плажи.

- Анђела обожава дјецу, дружење и воду, тако да нам је десетодневни боравак у Бечићима био прелијеп. Није скидала осмијех. Одмор је пријао и њој и мени - рекла је Анђелина мајка Весна Бајић и додала да им је ово био трећи пут да љетују у оквиру програма "Социјализација дјеце РС".

Координатор шесте смјене дјеце која су боравила у Бечићима од 2. до 11. јула Цана Стојаковић каже да је свако дијете из њене групе било очарано и презадовољно.

- Водила сам 131 дијете из Приједора, Петрова, Дринића, Рибника, Источног Сарајева и Станара. Најинтересантније им је било купање, дружење и спортска такмичења. Уживали су на вечерима фудбала, кошарке и игара без граница - рекла је Стојаковићева.

Истакла је да су дјеца била веома заинтересована за дневне радионице, на којима су се многи ослободили треме, несигурности и срамежљивости. Додала је да је велики број дјеце у Бечиће дошао као непливачи, а да су се кући вратили као пливачи, ослобођени страха од воде.

- Радионице су им пружиле прилику да се покажу и докажу, што им често буде ускраћено у редовној настави у школи или са родитељима код куће. Ојачало им је самопоуздање, а развили су и комуникацијске способности - рекла је Стојаковићева и додала да је за 80 одсто дјеце из њене групе то био први излазак из мјеста у којем су рођени.

Дјечацима и дјевојчицама бесплатно љетовање на Црногорском приморју обезбиједила је Влада РС кроз пројекат "Социјализација дјеце РС". Јавни фонд за дјечију заштиту је носилац пројекта, а планирано је да ове године у Бечићима љетује 1.800 дјеце узраста од шест до 17 година.

- Дјеца ће боравити у Бечићима у 14 смјена по десет дана, које су организоване у периоду од 20. маја до 21. септембра. До сада смо реализовали седам смјена, у којима је било више од 770 дјеце. Љетовање је бесплатно, а све трошкове сноси Јавни фонд за дјечију заштиту - рекла је Слађана Цвијетковић из Фонда дјечије заштите.

Малишани су смјештени у омладинском хостелу "Ужице" у Бечићима, а дјеца су изабрана на основу јавног конкурса.

- На љетовање иду дјеца из социјално угрожених, вишечланих и породица борачке популације. Ту су и малишани са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама и посебно надарена дјеца и талентовани спортисти - рекла је Цвијетковићева.

Пројекат "Социјализације дјеце РС" реализује се од 2002. године, а до лани дјеца су боравила у Омладинском хостелу "Кумбор" у Кумбору. За 15 година на бесплатно љетовање отпутовало је више од 20.000 дјеце осјетљивих категорија.

Посјета министра

Пројекат Владе РС "Социјализација дјеце РС" има за циљ да задовољи развојне потребе дјеце, афирмише дјечије потенцијале, развије осјећај емпатије и припадности вршњачкој групи.

- Ово је сигурно један од најуспјешнијих и највреднијих пројеката, јер на љетовање одлазе дјеца из осјетљивих категорија друштва - рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић, који је средином јула посјетио групу малишана у Бечићима.

Категорије обухваћене пројектом

- Дјеца из социјално угрожених породица

- Дјеца из вишечланих породица

- Дјеца из породица борачке популације

- Дјеца са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама

- Посебно надарена дјеца и талентовани спортисти

Пјесмица настала на једној од радионица шесте смјене дјеце

Бечићи

Сваки нови дан за нас је фантастичан.

Доручак, ручак, вечера, нас сваки дан сачека.

Ми се налазимо близу Будве,

гдје се људи због прекрасних ствари чуде.

Ми се зовемо Бечићи,

због многих људи који нас воле,

нико нас неће престићи.

Код нас се многа срца на почетку спајају

а на крају нажалост сламају.

Плажа је пуна људи,

због ствари којима се свако чуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана