Ljepote Srpske očarale i Tajvance

Željka Kokot
Ljepote Srpske očarale i Tajvance

Banjaluka - Turisti koji se fotografišu ispred Hrama Hrista Spasitelja i tvrđave Kastel u Banjaluci, mladi iz cijelog svijeta u adrenalinskim avanturama na Tari i Vrbasu i stariji koje privlači seoska idila i zdrava hrana u okolini Šipova i Ribnika sve su češća slika u Srpskoj.

Turizam se konačno zahuktava, a podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je Srpsku u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 114.648 turista, koji su ostvarili 274.929 noćenja. U istom periodu prošle godine u RS je boravilo 92.352 turista, a broj noćenja je dostigao 218.598.

Direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da je prezadovoljna turističkom sezonom u prvoj polovini godine. Posebno je raduje da su sve češće grupne posjete turista iz dalekih zemalja poput Rusije, Kine, Japana, Južne Koreje ili Hongkonga. Jovanovićeva kaže da Banjaluku, zahvaljujući saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, svake godine posjeti deset grupa od po 30 turista sa Tajvana.

- Turizam je privredna grana koja iz godine u godinu raste i uključuje sve više partnera. Razvojem turizma profitiraju i proizvođači hrane i jača se ruralni razvoj - kaže Jovanovićeva.

Jedan od glavnih turističkih aduta je Banjaluka, koja mlađim posjetiocima nudi raznovrsne festivale, dobar noćni provod, ali i uživanje u prirodnim ljepotama. Trebinje je sve interesantnija destinacija, a osim ponude na području toga grada turiste privlači i blizina jadranskog primorja. U posljednje vrijeme je sve više Rusa koji su zainteresovani ne samo za kupovinu kuće ili placa, već i da postanu stanovnici Trebinja. U Turističkoj organizaciji Trebinja kažu da su zadovoljni ovogodišnjom sezonom, koja bi po broju turista mogla nadmašiti prošlogodišnju za više od 30 odsto.

- Glavni pokazatelj rasta broja turista su noćenja, kojih je za pet mjeseci bilo 13.071, od čega 6.866 otpada na strane goste - kažu u trebinjskoj Turističkoj organizaciji i dodaju da sa 2.114 noćenja prednjači Srbija, a slijede Turska sa 2.068, Južna Koreja sa 656, Grčka sa 164, Hrvatska sa 131 i Rusija sa 121.

Ništa manje nisu popularni ni etno-selo Stanišići kod Bijeljine, Jahorina, Nacionalni park "Sutjeska", Šipovo, Ribnik i srednja Drina, koja posebno privlači ribolovce. Opštine gornjeg Podrinja, čiji su glavni aduti kameni grad i vodeni "ćiro", i ovog ljeta su pripremile bogatu turističku ponudu.

- Smještajni kapaciteti u Srpskoj nisu dovoljni, ali raduje što se oni neprestano povećavaju i što su prilagođeni novim turističkim trendovima. Sve je više hotela, hostela, a mnogo turista boravi i u seoskim domaćinstvima, koja se zahvaljujući zakonskim izmjenama legalizuju - kaže Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, RS je postala prepoznatljiva i kao destinacija koja podrazumijeva aktivan odmor prepun adrenalina. To mogu da ponude kampovi i rafting centri u Banjaluci i Foči, koji posebno privlače mlade iz cijelog svijeta. U Rafting centru "Drina - Tara" Foča kažu da turisti uživaju u spuštanju niz nabujalu rijeku.

- Posebno je zanimljiva osmodnevna rafting avantura koja uključuje i izlete do Durmitora, Sutjeske, Trebinja i Dubrovnika, po želji turista - kažu u ovom rafting centru i dodaju da najviše turista dolazi iz Poljske, Italije i nordijskih zemalja.

Osim raznolikosti ponude, turiste privlači i prilično jeftin boravak u RS.

Neki od turističkih bisera Srpske

Jahorina - Uživanje u skijanju, ljetne čari planinskog turizma  

Trebinje - Broj turista za 30 odsto veći nego lani  

Andrićgrad - Turisti ne propuštaju posjetu gradu posvećenom nobelovcu   

Banjaluka - Kastel, rafting, hram, festivali i bogat noćni život  

Foča - Rafting na Tari, Nacionalni park "Sutjeska"

Šipovo - Izleti i šetnja prirodom, ribolov  

Bijeljina - Etno-selo, kao svjedok minulih vremena, odmor za oči i dušu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana