Љепота различитости руши предрасуде

Дејана Братић
Љепота различитости руши предрасуде

Бањалука - Учесници модне ревије особа са инвалидитетом под називом “Баш по мјери” послали су из Музеја Републике Српске поруку љубави и поручили да је љепота у различитости.

Тема овогодишње ревије била је родитељство, а црвеним тепихом у четвртак увече продефиловала су 45 учесника, међу којима су била дјеца са инвалидитетом и њихови родитељи, али и родитељи са инвалидитетом и њихова дјеца.

Љиља Новаковић, поносно је продефиловала са својом мајком, а радост због учешћа у овом догађају није крила.

- Срећна сам што се у нашем граду одржава овако нешто и желим да то почне и заживи и у осталим градовима. Ријеч је о веома важном догађају, јер на тај начин разбијамо предрасуде према особама са инвалидитетом и укључујемо их у све сфере животе. Вољела бих да ревија постане традиција у Бањалуци - рекла је Новаковићева.

Једна од учесница била је и Оливера Мастикоса, за коју је као мајку са инвалидитетом, овај догађај важан.

- Обично се лица са инвалидитетом приказују као тужна, и  незадовољна, а ова ревија показује да смо различити, али да нисмо толико тужни и несрећни колико јавност мисли - рекла је Мастикоса.

Докторица Снежана Кутлешић-Стевић која је организовала ревију рекла је да ревијом желе указати на то да лица са инвалидитетом могу понудити много и да могу бити родитељи.

- Желимо да овај догађај прерасте у традицију. Ово је трећа модна ревија коју смо одржали и овим путем смо свима послали универзалну поруку љубави и показали љепоту различитости - рекла је Кутлешић-Стевић.

Нагласила је да је Бањалука много урадила за особе за инвалидитетом, али да треба још тога да се уради.

- Надам се да ће нешто слично организовати и друге локалне заједнице јер вјерујем да још увијек свугдје постоје добри људи који желе помоћи особама са инвалидитетом - казала је Кутлешић-Стевић.

Сви учесници су сложни да у Бањалуци није одржана обична ревија него ревија којом се подиже свијест и руше архитектонске и све друге баријере.

У оквиру манифестације наступили су Вања Мишић и музичка група “Радионичари” који су својом изведбом додатно увеселили овај догађај.

Љубав према дјеци

Снежана Кутлешић-Стевиће рекла је да је родитељство универзална ствар и да желе показати да су дјеца вољена без обзира на то да ли су здрава или не.

- Хтјели смо да покажемо колико љубави свака мајка даје својој дјеци и колико смо сретни што смо родитељи и са инвалидитетом и без њега - рекла је Кутлешић-Стевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана