Љекари вратили осмијех на лице младој Фочанки

Р. Ђ.
Љекари вратили осмијех на лице младој Фочанки

Фоча - Деветнаестогодишњој Фочанки Жељани Тодоровић љекари са Војномедицинске академије (ВМА) из Београда са колегама из Фоче успјели су да отклоне деформитет доње вилице и врате јој осмијех на лице.

Тиме је, осим у Универзитетском клиничком центру РС, ова сложена и ријетка хируршка процедура однедавно уведена и у Универзитетској болници у Фочи. Оперативни захват предводио је еминентни стручњак Небојша Јовић, максилофацијални хирург са ВМА.

Међу двадесетак пацијената у РС који се годишње суоче са хируршким отклањањем урођених деформитета вилице нашла се и млада Фочанка. Доња вилица била јој је већа у односу на горњу, због чега је имала проблем са жвакањем, загрижајем, али мучио ју је и естетски недостатак.

- Много ми је лакше и огромна је разлика у односу на стање од прије јер сам тешко жвакала. Због унакрсног загрижаја саму себе сам уједала за образе и тако су ми се стварале ране по устима. Осим тога, операцијом ми је промијењен физички изглед - задовољно каже Тодоровићева.

Љекари истичу да операција захтијева дугу припрему пацијента, тимски рад љекара, али и техничке услове здравствене установе.

- Захват се изводи тако што се доња вилица поломи на два мјеста и врати тако да горња и доња буду у правилном  положају и да сви зуби буду на свом мјесту - објаснио је Небојша Јовић. Начелник Одјељења за максилофацијалну и оралну хирургију фочанске болнице Мирослав Обреновић нагласио је да ће љекари у тој установи од сада самостално моћи да обављају такве операције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана