Ливно: Вето на закон, нема српског језика

nezavisne.com
Ливно: Вето на закон, нема српског језика

Ливно - Клуб Срба у Скупштини Ливањског кантона покренуо је механизам заштите виталног националног интереса на Закон о уџбеницима у овом кантону, према којем нема српског језика и групе националних предмета.

Овај закон је усвојен на посљедњој сједници кантоналне скупштине, без амандмана које су уложили представници општина Босанско Грахово и Дрвар, као и Вијеће родитеља током јавне расправе док је овај закон био у нацрту.

"Ово је први пут да овако морамо реаговати. Након вета ово законско рјешење разматраће Уставни суд ФБиХ, јер овим законом повријеђена су наша национална права", рекао је Славиша Михајловић, предсједник Клуба Срба у Скупштини Ливањског кантона.

Он наглашава да ће неко од Срба пред Уставним судом БиХ образложити због чега је покренута процедура заштите виталног националног интереса те да дјеца морају имати право на групу националних предмета и матерњи језик.

"Понавља се стара пракса да у овом кантону што се тиче образовања у уџбеницима нема српског језика и групе националних предмета, што је дискриминација и за нас је недопустиво", каже Михајловић.

Како кажу у Клубу Срба Скупштине Ливањског кантона, законом се мора ријешити и дефинисати питање штампања уџбеника на српском језику, подсјећајући да је Уставом ФБиХ дефинисано да су службени језици у том ентитету босански, српски и хрватски те да су службена писма латиница и ћирилица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана