Lipicaneri preko filma stižu do škrinje svjetskog blaga

Ana Puvačić-Brataševec
Lipicaneri preko filma stižu do škrinje svjetskog blaga

BANjALUKA - Snimanje dokumentarnog filma o lipicanerima, čiji je cilj da se tradicija uzgoja ove svjetski poznate pasmine konja uvrsti na UNESKO-ovu listu i tako dobije zasluženo mjesto u škrinji svjetskog blaga, počelo je ovih dana na više lokacija u okolini Banjaluke.

Riječ je o filmu koji snima ekipa Radio-televizije Republike Srpske u produkciji šest institucija zemalja iz regiona. S ciljem da se “Tradicija uzgoja konja Lipicanaca” upiše na UNESKO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, Republika Srpska - BiH, Slovenija, Italija, Hrvatska, Slovačka i Mađarska pokrenule su međunarodnu nominaciju. Projekat ispred RS vode etnolog u Muzeju RS Vladimir Đukanović i viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miljan Erbez.

- Upis na listu bio bi podrška održivosti ove privredne grane, promociji Republike Srpske i generisanju prihoda u ovoj oblasti - objašnjava Erbez.

On je istakao da to podrazumijeva svojevrsno priznanje svim zemljama učesnicama koje u protekla četiri vijeka čuvaju tradiciju uzgoja lipicanera.

- Iako su naši uzgajivači u odnosu na druge zemlje možda u nešto lošijem položaju, prvenstveno finansijski, naši konjički klubovi imaju značajno članstvo, što je dobar pokazatelj da postoji interesovanje za konje kojih danas ima oko 200 grla u čistoj rasi. Postoji veliki broj ljubitelja konja koji plaćaju za usluge jahanja i druge aktivnosti - naglasio je Erbez.

Istakao je da je značaj upisa u višem nivou zaštite ove tradicije u RS, a nova popularnost obezbijediće i bolje prihode za dalji rad onima koji s ljubavlju prema ovoj pasmini žive i rade već decenijama.

U 11 konjičkih klubova i državnoj ergeli, evidentan je kontinuitet u prenošenju znanja o uzgoju konja sa generacije na generaciju.

Od 1946. godine, kada je osnovana prva ergela “Vučijak” u selu opustošenom tokom Drugog svjetskog rata, pasmina se planski uzgaja na brojnim lokacijama, gdje se danas snima ovaj dokumentarac. Kadrovi su ovih dana snimljeni u Konjičkom klubu “Neapolitano” u Bajincima, u Ergeli “Vučijak”, te na lokacijama u Gradišci i Čokorskim poljima.   

- Sporazum o snimanju smo potpisali sa RTRS-om, jer smatramo da će njihova ekipa na najprofesionalniji način napraviti reportažu i naš dio video-materijala u 20-minutnom međunarodnom filmu o lipicanerima iz svih šest zemalja - kaže Đukanović.

Ističe da će se ovi značajni materijali čuvati u dokumentaciji Muzeja Republike Srpske, te koristiti za izložbe i promociju Muzeja RS i kulture Republike Srpske.   

Osim dokumentarnog filma, svaka od šest zemalja učesnica priprema opsežan nominacioni dokument, izložbu, publikaciju, te realizuje aktivnosti koje će dokazati značaj ove tradicije kao integralnog elementa svjetske baštine.

Zajednički materijal biće predat UNESKO-u u februaru iduće godine.

Zmijanjski vez

Muzej RS je bio realizator upisa na UNESKO-ovu listu Zmijanjskog veza, kojem je već sama nominacija obezbijedila prepoznatljivost kao simbola kulture Srpske na evropskom nivou, a i šire.

Izložbe u Moskvi dokazale su da je ovo priznanje kulturnog statusa otvorilo nove mogućnosti upotrebe i primjene veza u različitim djelatnostima kulture, privrede i turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana