Липицанери преко филма стижу до шкриње свјетског блага

Ана Пувачић-Браташевец
Липицанери преко филма стижу до шкриње свјетског блага

БАЊАЛУКА - Снимање документарног филма о липицанерима, чији је циљ да се традиција узгоја ове свјетски познате пасмине коња уврсти на УНЕСКО-ову листу и тако добије заслужено мјесто у шкрињи свјетског блага, почело је ових дана на више локација у околини Бањалуке.

Ријеч је о филму који снима екипа Радио-телевизије Републике Српске у продукцији шест институција земаља из региона. С циљем да се “Традиција узгоја коња Липицанаца” упише на УНЕСКО-ову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства, Република Српска - БиХ, Словенија, Италија, Хрватска, Словачка и Мађарска покренуле су међународну номинацију. Пројекат испред РС воде етнолог у Музеју РС Владимир Ђукановић и виши стручни сарадник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Миљан Ербез.

- Упис на листу био би подршка одрживости ове привредне гране, промоцији Републике Српске и генерисању прихода у овој области - објашњава Ербез.

Он је истакао да то подразумијева својеврсно признање свим земљама учесницама које у протекла четири вијека чувају традицију узгоја липицанера.

- Иако су наши узгајивачи у односу на друге земље можда у нешто лошијем положају, првенствено финансијски, наши коњички клубови имају значајно чланство, што је добар показатељ да постоји интересовање за коње којих данас има око 200 грла у чистој раси. Постоји велики број љубитеља коња који плаћају за услуге јахања и друге активности - нагласио је Ербез.

Истакао је да је значај уписа у вишем нивоу заштите ове традиције у РС, а нова популарност обезбиједиће и боље приходе за даљи рад онима који с љубављу према овој пасмини живе и раде већ деценијама.

У 11 коњичких клубова и државној ергели, евидентан је континуитет у преношењу знања о узгоју коња са генерације на генерацију.

Од 1946. године, када је основана прва ергела “Вучијак” у селу опустошеном током Другог свјетског рата, пасмина се плански узгаја на бројним локацијама, гдје се данас снима овај документарац. Кадрови су ових дана снимљени у Коњичком клубу “Неаполитано” у Бајинцима, у Ергели “Вучијак”, те на локацијама у Градишци и Чокорским пољима.   

- Споразум о снимању смо потписали са РТРС-ом, јер сматрамо да ће њихова екипа на најпрофесионалнији начин направити репортажу и наш дио видео-материјала у 20-минутном међународном филму о липицанерима из свих шест земаља - каже Ђукановић.

Истиче да ће се ови значајни материјали чувати у документацији Музеја Републике Српске, те користити за изложбе и промоцију Музеја РС и културе Републике Српске.   

Осим документарног филма, свака од шест земаља учесница припрема опсежан номинациони документ, изложбу, публикацију, те реализује активности које ће доказати значај ове традиције као интегралног елемента свјетске баштине.

Заједнички материјал биће предат УНЕСКО-у у фебруару идуће године.

Змијањски вез

Музеј РС је био реализатор уписа на УНЕСКО-ову листу Змијањског веза, којем је већ сама номинација обезбиједила препознатљивост као симбола културе Српске на европском нивоу, а и шире.

Изложбе у Москви доказале су да је ово признање културног статуса отворило нове могућности употребе и примјене веза у различитим дјелатностима културе, привреде и туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана