Легло змија отровница нашли поред шеталишта у требињском насељу Ложиона

Ратомир Мијановић
Легло змија отровница нашли поред шеталишта у требињском насељу Ложиона

Требиње - Грађевинци који изводе радове у требињској у улици Обала Луке Вукаловића пронашли су легло змија отровница, а један храбри гост из оближњег кафића убио је шаргана који је гмизао низ шеталиште којим свакодневно прође велики број Требињаца.

Очевици овог немилог догађаја, којих на сву срећу није било много, причају да нису ни помислили да се надомак прометне улице крије легло опасних гмизаваца. Радници који граде стамбено-пословни комплекс у насељу Ложиона кажу да је захваљујући брзој реакцији све прошло без посљедица.

- Претпостављамо да су радови на комплексу узбунили змије, које су почеле да излазе на оближње шеталиште и само пуком срећом и брзом реакцијом окупљених никога нису ујеле - испричао је један од радника који није желио да му објавимо име.

Према првим претпоставка, змије су се налазиле око напуштених и девастираних објеката у дијелу насеља гдје је примјетна и већа количина смећа, идеална за развој гмизаваца.

- Ријеч је о приватној површини. Спремни смо да реагујемо на адекватан начин уколико страна објекта која је наслоњена на јавну површину буде угрожавала безбједност грађана - казао је вршилац дужности начелника Одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције града Требиња Бојан Чворо.

Он је додао да су имали сличан проблем прије мјесец, који су ријешили захваљујући адекватној механизацији.

У Служби хитне медицинске помоћи потврђено је да имају довољне количине серума против уједа ових животиња, као и да до сада нису имали интервенција поводом угриза змија.

Ипак, треба очекивати да ће, након значајнијих радова, ускоро и овај проблем бити прошлост.

Савјет

Стручњаци истичу да је најчешће мјесто уједа нога и скочни зглоб, у 90 одсто случајева.

Истичу да је битно да се након уједа особа не креће, да се не би убрзавала циркулација, а самим тим и убрзано ширио отров кроз организам. Једно од најважнијих правила када је у питању ујед змије јесте да отров никада и нико не смије исисавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана