Lađe će od aprila ploviti Trebišnjicom

R. Mi.
Lađe će od aprila ploviti Trebišnjicom

Trebinje - Prvi turisti provozaće se u aprilu lađama na Trebišnjici, najavio je to juče koordinator projekta “Život na granici BiH i Crne Gore” Miljan Vuković, na okruglom stolu na kojem je razgovarano o procjeni stanja kulturno-istorijskog nasljeđa na granici dvije države.

Čamci, po uzoru na stare trebinjske lađe, već su napravljeni, a osim Trebišnjicom na proljeće će ploviti Zetom u Crnoj Gori.

- Jedan od ciljeva skupa je i priprema smjernica o načinu zaštite kulturne baštine u prekograničnom području. To će biti neka vrsta obaveze i za institucije i partnere u projektu, a riječ je o tome na koji način se treba odnositi prema kulturno-istorijskom blagu koje je obuhvaćeno projektom, pogotovo prilikom njegovog turističkog obilaska - istakao je Vuković.

Ukupna vrijednost projekta “Život na granici BiH i Crne Gore” je 330.000 evra, finansira ga Evropska komisija u iznosu od 85 odsto, a 15 odsto sufinansiraju Kulturni centar i grad Trebinje i Centar za kulturnu Plužine.

Žarko Vico iz Turističke organizacije Trebinja smatra da će projekat pomoći daljem razvoju turizma u gradu koji ima najviše nacionalnih spomenika na ovom području.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana