Kupus Meše Selimovića i Ćopićeve šnenokle nahranili dušu

Milijana Latinović
Kupus Meše Selimovića i Ćopićeve šnenokle nahranili dušu

Banjaluka - Višegradski kupus pripremljen po receptu književnika Meše Selimovića i šnenokle, omiljena poslastica velikana pisane riječi Branka Ćopića, mirisom i ukusom očarali su nepca učenika i profesora koji su na nesvakidašnji način povezali književnost i gastronomiju na prvoj kulinarsko-književnoj radionici pod nazivom “Po receptu književnika”.

Radionicu su juče organizovali Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola i Filološki fakultet u Banjaluci s ciljem da u doba savremene tehnologije đacima približe život i djela domaćih i svjetskih književnika i probude želju za čitanjem djela uz koja su stasale brojne generacije. Učesnici radionice su istakli da veza između hrane i pisane riječi nije slučajna, jer baš kao što su hrana i piće ljudska potreba, tako je i književnost hrana za dušu.

Druženje u restoranu banjalučke Ugostiteljko-trgovinsko-turističke škole započelo je domaćom kafom i crnim čajem. Dok su konobari posluživali ove tople napitke čiji je miris u trenutku ispunio cijelu prostoriju, studenti germanistike govorili su crtice iz biografije književnika Johana Volfganga Getea, koji je bio veliki ljubitelj kafe. Studenti ruskog jezika ispričali su zanimljivosti iz života Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, po čijem receptu je pripreman crni čaj. Kažu da je ovaj ruski književnik pripremao topli napitak i prosipao ga, iznova i iznova, sve dok ne bi postigao željeni ukus, a crni čaj, po njegovom receptu, idealan je uz dvije kockice šećera.

Osim što su uživali u pripremi i degustaciji toplih napitaka, nije tajna ni da su književnici bili ljubitelji dobre kapljice. Kako po tradiciji uz vino ide i zdravica, organizatori radionice pobrinuli su se da ovo druženje uveličaju arijom iz opere Đuzepea Verdija “Travijata”, koju je na harmonici izveo Darko Ratković sa Filozofskog fakulteta. Dobro poznati stihovi “Sad pijmo nek čaša se blista u ruci, u srcu nek plamti od vina žar. Uz vino i pesmu nek čuju se zvuci, to dvoje od boga je dar” izmamili su osmijehe na licima prisutnih. Među onima koji su u vinu pronalazili inspiraciju za svoja djela bili su književnici Đura Jakšić, Ernest Hemingvej i Tin Ujević. Među anegdotama iz njihovog života koje se vezuju uz kafanu i boemski život je i ona o nastanku dobro poznate Jakšićeve “Otadžbine”. Pisac je stihove ove pjesme napisao na papiru sa kojeg je prethodno u kafani pojeo burek. I dok su studenti čitali biografiju Meše Selimovića i govorili neke od najpoznatijih citata iz njegovih djela, u kuhinji se krčkao višegradski kupus, pripremljen po njegovom receptu.

- Recept nije komplikovan i sigurna sam da će biti vrlo ukusan. Napravljen je s mnogo ljubavi, a to je i najvažniji začin - rekla je učenica drugog razreda sa smjera kulinarski tehničar Ivana Šodolović.

Profesor praktične nastave u Ugostiteljko-trgovinsko-turističkoj školi Predrag Tošić kazao je da je ovo prvi put da se u gradu na Vrbasu organizuje ovakva radionica.

- Studenti i učenici zajedno su pripremali sastojke za specijalitet u kojem je kupus glavna namirnica. Tajna je u količini i bogatstvu namirnica, jer osim kupusa dodaje se i drugo povrće, začinsko bilje i juneće meso - rekao je Tošić.

Dodao je da su se odlučili da za desert pripreme šnenokle u kojima su uživali Branko Ćopić i Mate Lovrak.

- Poslastica je jednostavna, ali je vrlo važno obratiti pažnju na preliv od žumanaca i mlijeka, i sva tajna je u pripremi tog dijela - rekao je Tošić i pohvalio đake koji su s puno ljubavi i pažnje pripremali ova jela.

Studentkinja četvrte godine na Odsjeku za engleski jezik i književnost Anja Ševo predstavila je američkog pisca Ernesta Hemingveja.

- Književnost, hrana, vino i muzika uvijek idu zajedno i bude posebna osjećanja u čovjeku - istakla je Ševo.

Profesorica Biljana Babić sa Filološkog fakulteta  istakla je da su u radionici učestvovali studenti viših godina studija sa katedri za anglistiku, germanistiku, srpski jezik i književnost i ruski jezik.

  • Namjera nam je da se kroz ovo druženje njeguje kultura čitanja, da se privuku mladi ljudi da obrate pažnju na značajna djela domaće i svjetske književnosti - istakla je Babićeva.

Ideja

Profesorica Biljana Babić bila je jedan od inicijatora ove radionice.

- Ideja je rođena na nedavno održanom Festivalu vina i čokolade u Banjaluci. Namjera nam je da ovo druženje postane tradicija i da već na jesen organizujemo drugu radionicu - rekla je Babićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana