Купус Меше Селимовића и Ћопићеве шненокле нахранили душу

Милијана Латиновић
Купус Меше Селимовића и Ћопићеве шненокле нахранили душу

Бањалука - Вишеградски купус припремљен по рецепту књижевника Меше Селимовића и шненокле, омиљена посластица великана писане ријечи Бранка Ћопића, мирисом и укусом очарали су непца ученика и професора који су на несвакидашњи начин повезали књижевност и гастрономију на првој кулинарско-књижевној радионици под називом “По рецепту књижевника”.

Радионицу су јуче организовали Угоститељско-трговинско-туристичка школа и Филолошки факултет у Бањалуци с циљем да у доба савремене технологије ђацима приближе живот и дјела домаћих и свјетских књижевника и пробуде жељу за читањем дјела уз која су стасале бројне генерације. Учесници радионице су истакли да веза између хране и писане ријечи није случајна, јер баш као што су храна и пиће људска потреба, тако је и књижевност храна за душу.

Дружење у ресторану бањалучке Угоститељко-трговинско-туристичке школе започело је домаћом кафом и црним чајем. Док су конобари послуживали ове топле напитке чији је мирис у тренутку испунио цијелу просторију, студенти германистике говорили су цртице из биографије књижевника Јохана Волфганга Гетеа, који је био велики љубитељ кафе. Студенти руског језика испричали су занимљивости из живота Фјодора Михајловича Достојевског, по чијем рецепту је припреман црни чај. Кажу да је овај руски књижевник припремао топли напитак и просипао га, изнова и изнова, све док не би постигао жељени укус, а црни чај, по његовом рецепту, идеалан је уз двије коцкице шећера.

Осим што су уживали у припреми и дегустацији топлих напитака, није тајна ни да су књижевници били љубитељи добре капљице. Како по традицији уз вино иде и здравица, организатори радионице побринули су се да ово дружење увеличају аријом из опере Ђузепеа Вердија “Травијата”, коју је на хармоници извео Дарко Ратковић са Филозофског факултета. Добро познати стихови “Сад пијмо нек чаша се блиста у руци, у срцу нек пламти од вина жар. Уз вино и песму нек чују се звуци, то двоје од бога је дар” измамили су осмијехе на лицима присутних. Међу онима који су у вину проналазили инспирацију за своја дјела били су књижевници Ђура Јакшић, Ернест Хемингвеј и Тин Ујевић. Међу анегдотама из њиховог живота које се везују уз кафану и боемски живот је и она о настанку добро познате Јакшићеве “Отаџбине”. Писац је стихове ове пјесме написао на папиру са којег је претходно у кафани појео бурек. И док су студенти читали биографију Меше Селимовића и говорили неке од најпознатијих цитата из његових дјела, у кухињи се крчкао вишеградски купус, припремљен по његовом рецепту.

- Рецепт није компликован и сигурна сам да ће бити врло укусан. Направљен је с много љубави, а то је и најважнији зачин - рекла је ученица другог разреда са смјера кулинарски техничар Ивана Шодоловић.

Професор практичне наставе у Угоститељко-трговинско-туристичкој школи Предраг Тошић казао је да је ово први пут да се у граду на Врбасу организује оваква радионица.

- Студенти и ученици заједно су припремали састојке за специјалитет у којем је купус главна намирница. Тајна је у количини и богатству намирница, јер осим купуса додаје се и друго поврће, зачинско биље и јунеће месо - рекао је Тошић.

Додао је да су се одлучили да за десерт припреме шненокле у којима су уживали Бранко Ћопић и Мате Ловрак.

- Посластица је једноставна, али је врло важно обратити пажњу на прелив од жуманаца и млијека, и сва тајна је у припреми тог дијела - рекао је Тошић и похвалио ђаке који су с пуно љубави и пажње припремали ова јела.

Студенткиња четврте године на Одсјеку за енглески језик и књижевност Ања Шево представила је америчког писца Ернеста Хемингвеја.

- Књижевност, храна, вино и музика увијек иду заједно и буде посебна осјећања у човјеку - истакла је Шево.

Професорица Биљана Бабић са Филолошког факултета  истакла је да су у радионици учествовали студенти виших година студија са катедри за англистику, германистику, српски језик и књижевност и руски језик.

  • Намјера нам је да се кроз ово дружење његује култура читања, да се привуку млади људи да обрате пажњу на значајна дјела домаће и свјетске књижевности - истакла је Бабићева.

Идеја

Професорица Биљана Бабић била је један од иницијатора ове радионице.

- Идеја је рођена на недавно одржаном Фестивалу вина и чоколаде у Бањалуци. Намјера нам је да ово дружење постане традиција и да већ на јесен организујемо другу радионицу - рекла је Бабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана