Kupce ne mami ni niska cijena ranjenika

Anita Janković-Rečević
Kupce ne mami ni niska cijena ranjenika

Banjaluka - Tradicionalni svinjokolj i priprema kobasica, suvog mesa i čvaraka polako se zahuktavaju, a stočari ističu da prodaja tovljenika ide loše uprkos povoljnim cijenama.

Priprema mesnih delikatesa za zimu vjekovni je običaj na našim prostorima i baš u ovom dijelu godine uzgajivači svinja očekuju dobru zaradu, ali ove godine, ističu, nemaju razloga za radost.   

- Iako su cijene na nivou prošlogodišnjih i kreću se od 2,60 do tri KM po kilogramu žive vage, što je veoma povoljno u odnosu na ranije godine, otkup je slab. Svinje kupuju uglavnom klaoničari, a stanovnici slabo - priča predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Stočari smatraju da je krivac za slabu potražnju toplo vrijeme koje je obilježilo protekle sedmice, te se nadaju da će se s padom temperature povećati prodaja.

Maljčić navodi da uskoro očekuju niže cijene ranjenika jer su oni već pojeftinili u Srbiji i Hrvatskoj, zbog pada izvoza svinjetine iz Evropske unije u azijske zemlje.

- Vjerujemo da će do decembra i kod nas doći do pojeftinjenja, jer klaoničari uvoze abnormalne količine svinja. Samo preko Gradiške uvezu po 16 šlepera ranjenika sedmično - priča Maljčić i navodi da se cijena prasića kreće od tri do 3,5 maraka po kilogramu žive vage.

Prema njegovim riječima, na dodatni pad cijena tovljenika mogla bi uticati i svinjska kuga koja se pojavila u Češkoj, Mađarskoj i Ukrajini, pa zemlje u njihovom okruženju spuštaju cijene da se riješe svinja.

- Skandinavske zemlje već su zabranile uvoz s njihovog tržišta i mi smo u strahu da bi njihovi tovljenici mogli završiti kod nas, zbog čega apelujemo na nadležne da zabrane uvoz iz rizičnih zemalja - rekao je Maljčić.

Vlasnik farme „Zelengaj“ iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić, koji godišnje utovi oko 2.500 svinja, ističe da nije zadovoljan ni prodajom ni cijenom. 

- Veliki klaoničari otkupljuju svinje za 2,5 KM po kilogramu plus PDV, što je ispod cijene. Resorno ministarstvo nam je obećalo 40 KM podsticaja po utovljenoj prodatoj svinji i ako nam ispate taj novac, preživjećemo. U suprotnom će biti teško - rekao je Sarajlić. Istakao je da je velika potražnja izostala jer građani mogu da polutke svinja kupe u tržnim centrima po znatno nižim cijenama.

- Oni to meso uvoze iz raznih područja, daju ga jeftino pa je naše domaće teško konkurentno - priča Sarajlić.

U veterinarskim ambulantama ističu da dnevno pregledaju tek nekoliko uzoraka mesa.

- Ljudi slabo donose meso na analizu. Broj pregledanih uzoraka je u odnosu na prije deset godina smanjen za 50 odsto - kaže vlasnik veterinarske ambulante „Kršić“ iz Kotor Varoša Radiša Kršić. Dodao je da je cijena pregleda ove sezone kod njih skuplja za dvije marke.

- Pregled mesa na trihinelozu sada košta osam KM. Novu cijenu nametnula je Veterinarska komora RS - kaže Kršić. 

U Veterinarskoj ambulanti „Krneta“ iz Aleksandrovca kod Laktaša pojašnjavaju da je Veterinarska komora od ove godine propisala cijenu od osam do deset KM po pregledanom uzorku.  

- Mi još pregled naplaćujemo sedam KM. Gužvi za sada nema, ali očekujemo da uskoro bude više posla - navela je veterinar u ovoj ambulanti Ljiljana Drljača.

Analiza

U Veterinarskom institutu „Dr Vaso Butozan“ apeluju na domaćine da nakon klanja svinja meso obavezno odnesu na pregled. 

- Trihineloza je parazitska bolest koja najčešće napada svinje, a konzumiranjem zaraženog mesa bolest se prenesi na ljude, zbog čega je važno da se meso pregleda - rekla je veterinar iz Instituta Violeta Santrač i dodala da na pregled treba dostaviti uzorak mišićne dijafragme.

Cijene

Tovljenici  2,60 - 3

Prasići      3 - 3,50

(u KM po kilogramu žive vage)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana