Kukan šampion “Grmečke koride”

Snežana Tasić
Kukan šampion “Grmečke koride”

Oštra Luka - Pobjednik “Grmečke koride”, koja je po 246. put održana na Popovića brdu kod Oštre Luke je bik Kukan, vlasnika Milana Galića iz Mrkonjić Grada.

Vlasniku je pripala nagrada od 2.500 KM, a poraženi bik Zećo je svojim vlasnicima iz Jajca obezbijedio 1.500 KM.

- Od jedne do druge borbe Kukan je bio sve bolji, oran da se nadmeće sa suparnicima. Bio je maksimalno spreman, tako da je pobjeda došla na pravu adresu - rekao je Galić.

Zimonja, bik vlasnika Mufida Čehića iz Sanskog Mosta, odbranio je prošlogodišnju titulu pobjednika u srednjoj kategoriji. On je u finalnoj borbi bio bolji od bika Zvjerote, vlasnika Radomira Škrbića iz Mrkonjić Grada.

- Konkurencija je jaka, borbe su bile žestoke i neizvjesne, ali mi smo se spremali i pobjeda je stigla - izjavio je Čehić.

Vrela ljetna nedjelja nije bila prepreka za više stotina ljubitelja narodnih običaja i druženja da prisustvuju tradicionalnoj borbi bikova, gdje je rogove ukrstilo po osam bikova u srednjoj kategoriji do 850 kilograma i teškoj kategoriji sa više od 850 kilograma.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH, koji redovno učestvuju na ovom takmičenju. Sve “potomci” junaka iz Kočićeve čuvene pripovijetke. Doduše, nije bilo Jablana, ali jeste Rudonje i drugih bikova, manje ili više ornih za borbu.

Iz mase se čulo da zbog vrućine oklijevaju. Bilo je i bežanije oko kapije arene, ali borbe nisu izostale, ni prašina, ni navijanje publike.

Bikovi u čudu odmjeravali su krajičkom oka malo protivnika malo publiku, odakle neko dobaci: “Nekoga je od nas naciljao”, što je bilo dovoljno da se smijehom razbije tišina i da borba krene. Najbolji su dobili aplauze i iz protivničkih tabora.

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar je istakao da su ljudi koji su izbjegli sa prostora Grmeča dolaskom na teritoriju ove opštine sa sobom donijeli i ovu manifestaciju.

- Nakon rata bilo je nekoliko pokušaja da ponovo na Međeđem brdu bude pokrenuta manifestacija, međutim, zbog otpora tamošnjih lokalnih vlasti to nije učinjeno - naglasio je Stanar. On je dodao da je korida turistički brend i tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima.

- Mi treba da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji treba da se ponose viteštvom i junaštvom, koji se u našem kraju godinama njeguju - rekao je Stanar.

Potpredsjednik Organizacionog odbora “Grmečke koride” Milan Popović je izjavio da je korida nešto što je preživjelo carstva i kraljevstva te da se tradicija sa Međeđeg prenijela na Popovića brdo.

- Ako neka manifestacija traje 246 godina, onda znači da ima potrebe da se nastavi bar još toliko - rekao je Popović.

“Grmečka korida” se na Međeđem brdu održavala do devedesetih godina prošlog vijeka, a kad se srpski živalj 1995. iselio iz Sanskog Mosta i oformio opštinu Srpski Sanski Most, danas Oštru Luku, prenio je tu tradiciju i od 1997. ova manifestacija se održava na Popovića brdu.

Lakša povreda

Bezbjednost učesnika i publike na koridi je uvijek na prvom mjestu. Ipak, ove godine dogodio se nemili incident gdje je bik oborio svog vlasnika i on je sa lakšim povredama prevezen do prijedorske bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana