Кућа Милинковића под кровом

Снежана Тасић
Кућа Милинковића под кровом

Приједор - Акцијом хуманих људи кућа осмочлане породице Милинковић из Приједора у петак је добила кров, чиме је завршена прва фаза рјешавања њиховог стамбеног питања, које им је било горући проблем.

Да је заиста било проблем, говорили су сви окупљени мјештани села Црна Долина, као и сви хумани људи који су, било новчано, било грађевинским материјалом помогли да се ова акција одвија много брже него што су организатори замислили.

Милинковићи у петак нису крили срећу на лицима. Домаћин Срећко је рекао да је то срећан дан за њега, како каже, и због куће и због толико добрих људи који су прискочили у помоћ.

- Захвалан сам од срца и надам се брзом усељењу у нову кућу, што нисам могао ни да сањам. Има заиста толико људи великог срца којима немам ријечи да захвалим - додао је Срећко.

Његова супруга и мајка шесторо дјеце Наташа је презадовољна, а највише због дјеце која су боравила у трошној кући.

Можда најсрећнија међу њима била је њена најстарија кћерка Кристина (14) која је више од свог брата и сестара свјесна колико су тешко живјели и шта им нова кућа доноси.

- Ово је нови почетак за мене, моје сестре и брата и родитеље и једва чекамо да се уселимо - рекла је Кристина која је насмијана, у народној ношњи и са погачом и сољу дочекивала госте на капији. Поред Кристине стајали су и Раде (13), Валентина (12), Мартина (8), Дарија (6) и Милица (3) који су били узбуђени јер је много гостију дошло да с њима подијели радост због покривања куће.

Предсједница "Кола српских сестара" Јадранка Мијић рекла је да је ова вишечлана породица становала у кући старој више од стотину година.

- У кући су почеле да се појављују и змије, тако да је било крајње вријеме да се нешто предузме. С обзиром на то да родитељи не раде, било је вријеме да се наша хуманост покаже на дјелу и успјели смо да покријемо кућу - рекла је Мијићева која је била иницијатор акције. Истакла је да на почетку акције нико није очекивао овако добар одзив грађана.

- Презадовољни смо јер нико ни сањао није да ћемо скупити толико новца да кућу већ доведемо под кров - додала је Мијићева која се нада да ће се, ако акција буде ишла досадашњим темпом, Милинковићи за годину уселити у своју нову кућу. Међу многобројним гостима који су дошли да подијеле ову неизмјерну радост са Милинковићима био је и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

- Ово је лијеп примјер хуманитарне акције јер се знатан дио града укључио у помоћ овој породици. Вјерујем да ћемо је успјешно завршити и да ћемо овој породици омогућити адекватне и човјека достојне услове за живот - рекао је Ђаковић.

Наставак акције

У августу је одржано донаторско вече, а како организатори акције рекоше, она се наставља.

- Грађевински радови биће настављени на прољеће, а унутрашње уређење куће, ако временски услови дозволе, неће ни престајати - поручили су организатори уз пјесму и здравицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана