Krstina uzgaja koze sa diplomom u ruci

Snežana Tasić
Krstina uzgaja koze sa diplomom u ruci

Prijedor - Inženjer poljoprivrede iz Tomašice kod Prijedora Krstina Bojić jedna je od onih koja nije skrštenih ruku čekala posao u struci, već je i prije sticanja diplome počela da uzgaja koze na svom imanju.

Bojićeva je diplomu u ruke uzela lani, dok se kozarstvom bavi već dvije godine. Ljubav prema ovoj domaćoj životinji rodila se na drugoj godini studija, tokom izučavanja predmeta kozarstvo. Tada je i došla na ideju da u svom domaćinstvu uzgaja ove životinje. Počela je sa jednom kozom, a sada je na njenoj mini-farmi šest koza, jedan jarac i 13 jarića.

Rase koje uzgaja su alpina i domaća balkanska koza. Namjerava da proširi stado i da, u skladu sa mogućnostima, prerađuje kozje mlijeko u sir, surutku i jogurt, te svoje proizvode plasira na tržište.

Krstina kaže da je mnogo zavoljela svoj posao i da uživa u tome što radi, a veliku pomoć pruža joj i otac. Trudi se da kozama obezbijedi što bolje uslove i posvećuje im veliku pažnju, pa joj one, kako kaže, uzvraćaju ljubav na njima svojstven način. Kada su koze srećne i zadovoljne, dodaje, onda su i njihovi proizvodi mnogo kvalitetniji i zdraviji.

Krstina ističe da je ljubav prema onome čime se čovjek bavi ključ uspjeha u tom poslu.

- Namjeravam da u narednom periodu intenzivno radim na razvoju svoje farme, ali imam želju da radim i na mogućnostima umrežavanja sa ljudima koji imaju ista interesovanja kao ja. Kroz umrežavanje i zajednički nastup lakše ćemo postići da oni koji već uzgajaju određeni broj koza budu podstaknuti da proširuju stado i povećavaju kapacitet proizvodnje, ali i da se promoviše kozarstvo i podstaknu mladi da se bave ovom granom stočarstva - izjavila je Krstina.

Dodala je da grad Prijedor i okolni region imaju sve preduslove za uspješno razvijanje kozarstva.

- Blaga klima pogodna je za proizvodnju jeftine stočne hrane dobrog kvaliteta, što pogoduje razvoju ove poljoprivredne grane, jer je najvažniji faktor koji utiče na sam proces proizvodnje u kozarstvu upravo ishrana - ističe Krstina.

Klaster

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora "Preda" pozvala je sve zainteresovane stočare sa područja grada da podrže inicijativu Krstine Bojić za formiranje klastera "Kozar". Na području grada postoje farme koza i pojedinci koji proizvode kozje mlijeko i prerađuju ga, te svoje proizvode plasiraju na tržište. Više je uzgajivača koji imaju stado do desetak koza, čije proizvode koriste za svoje potrebe, pa Krstina zato sve zainteresovane poziva da se udruže i da zajedno krenu da rade na razvoju kozarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana