Krpelji i komarci glavobolja za Trebinjce

R. Mi.
Krpelji i komarci glavobolja za Trebinjce

Trebinje - Prejako sunce, ujedi insekata, strah od zmija, sve su to problemi sa kojima se Trebinjci tokom ljetnih dana sve više suočavaju.

Najviše nevolja zadaju krpelji, a prema riječima ljekara u Službi hitne pomoći Trebinje Nemanje Andrića, od početka ljetne sezone oko 40 građana zatražilo je pomoć zbog tog insekta.

- Najbitnije je da se pacijenti odmah jave ljekaru da bi bili sigurni da je insekt pravilno odstranjen - kaže Andrić.

On apeluje na građane da sami ne odstranjuju krpelje sa tijela jer se može desiti da dio insekta ostane, što može izazvati infekcije. Ovo je i sezona komaraca, koji građanima zadaju glavobolje, ali najviše ih brinu zmije, a u Službi hitne pomoći podsjećaju da imaju dovoljne količine seruma.

- U slučaju ujeda zmije najvažnije je na vrijeme primiti serum, a onda su obavezne kontrole da bismo bili sigurni da je otrov u potpunosti nestao - istakao je Andrić.

Ljeto je period kada nisu rijetka i trovanja hranom, ali prema Andrićevim riječima, za sada nije bilo pacijenata koji su se javljali sa tim problemom. Ljekari apeluju na građane da se tokom ljetnih dana ne izlažu suncu i da je bilo slučajeva da pacijenti ne prepoznaju simptome sunčanice, te se doktoru obraćaju misleći da imaju grip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana