Крпељи и комарци главобоља за Требињце

Р. Ми.
Крпељи и комарци главобоља за Требињце

Требиње - Прејако сунце, уједи инсеката, страх од змија, све су то проблеми са којима се Требињци током љетних дана све више суочавају.

Највише невоља задају крпељи, а према ријечима љекара у Служби хитне помоћи Требиње Немање Андрића, од почетка љетне сезоне око 40 грађана затражило је помоћ због тог инсекта.

- Најбитније је да се пацијенти одмах јаве љекару да би били сигурни да је инсект правилно одстрањен - каже Андрић.

Он апелује на грађане да сами не одстрањују крпеље са тијела јер се може десити да дио инсекта остане, што може изазвати инфекције. Ово је и сезона комараца, који грађанима задају главобоље, али највише их брину змије, а у Служби хитне помоћи подсјећају да имају довољне количине серума.

- У случају уједа змије најважније је на вријеме примити серум, а онда су обавезне контроле да бисмо били сигурни да је отров у потпуности нестао - истакао је Андрић.

Љето је период када нису ријетка и тровања храном, али према Андрићевим ријечима, за сада није било пацијената који су се јављали са тим проблемом. Љекари апелују на грађане да се током љетних дана не излажу сунцу и да је било случајева да пацијенти не препознају симптоме сунчанице, те се доктору обраћају мислећи да имају грип.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана