Кров над главом добија 30 породица у Бијељини

Љиљана Алексић
Кров над главом добија 30 породица у Бијељини

Бијељина - У бијељинском насељу Амајлије јуче је почела изградња двију зграда са 30 станова у којима ће бити смјештене породице из категорије избјеглих и расељених лица у Српској.

Рок за завршетак зграда је 12 мјесеци, а извођач радова је локално предузеће "Бук промет".

Према ријечима министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давора Чордаша који је присуствовао почетку радова, вриједност овог пројекта је око 1,5 милиона КМ.

- Укупна вриједност станоградње коју ће Влада Републике Српске ове године започети у Бијељини је 2,5 милиона КМ кредитних и донаторских средстава. Ове зграде се граде у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, а Министарство за избјеглице на територији Српске реализује пројекат изградње 284 стана - рекао је Чордаш.

Према његовим ријечима, у Бијељини ће бити изграђена још једна зграда са 17 станова коју ће финансирати Влада Републике Српске из кредита за рјешавање колективних и алтернативних видова смјештаја.

- Потпројектима који ће бити реализовани 2019. и 2020. године биће изграђено још 130 станова који су намијењени породицама које су избјегле из Хрватске и желе да остану у Републици Српској, као и за интерно расељене за које Влада још плаћа алтернативни смјештај - појаснио је Чордаш.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је да су ови пројекти веома значајни јер обезбјеђују смјештај и распуштање колективних центара.

- Обавеза локалне управе је била да обезбиједи земљиште и инфраструктуру за изградњу зграда, као и 40.000 КМ за неопходну грађевинску документацију - навео је Мићић који се претходно састао у градској управи са Чордашем.

Том састанку присуствовали су и потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић и савјетник предсједника Српске Миладин Драгичевић.

Планирано је да се Чордаш током боравка у Бијељини састане и са епископом зворничко-тузланским Фотијем и челницима Исламске заједнице у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана