Kreditom do kapitalnih investicija u Gradiškoj

Milan Vujić
Kreditom do kapitalnih investicija u Gradiškoj

Gradiška - Opština Gradiška uspjela je da u prošloj godini smanji kratkoročne obaveze za tri miliona maraka i refinansira zaduženje od 11,7 miliona, čime su stvoreni uslovi za novi zajam od šest miliona KM, koji će biti utrošen za kapitalne investicije.

Rekao je ovo načelnik Gradiške Zoran Adžić i istakao da će 2,5 miliona biti utrošeno za završetak sportske dvorane, a 2,5 miliona za infrastrukturu u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

- Milion maraka će biti izdvojeno za rekonstrukciju vodotornja i obezbjeđenje boljih uslova vodosnabdijevanja, uključujući proširenje mreže u prigradskim naseljima, posebno zoni vodoizvorišta - naglasio je Adžić.

On je podsjetio da je prilikom preuzimanja dužnosti načelnika zatekao dugoročno kreditno zaduženje opštine u iznosu od 33 miliona maraka i šest miliona kratkoročnih tekućih obaveza.

- Krediti sa nepovoljnom kamatom refinansirani su kreditom sa manjom kamatnom stopom i prolongiranim periodom vraćanja na 12 godina - dodao je Adžić.

Istakao je da je opštinska vlast u prvoj godini mandata uspjela da realizuje nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata, gdje je prvi put urađeno više od 22 kilometara saobraćajnica.

- Izgrađena je ulica u mjesnoj zajednici Kruškik i ulici Đakona Avakuma u centru grada. Takođe izgrađena je i LED rasvjeta u MZ Kozinci i rasvjeta na savskom keju u dužini od 1.500 metara. Izgrađeno je oko 14 kilometara novih saobraćajnica u ruralnim područjima opštine i rekonstruisano osam kilometara puteva koji povezuju više mjesnih zajednica - istakao je Adžić.

Jedan od značajnih projekata u opštini je i projekat UNDP-a MEG, koji se odnosi na zaštitu životne sredine i ekonomsko osnaživanje komunalnog preduzeća "Vodovod".

- Napravili smo veliki uspjeh, a od UNDP-a smo dobili pohvale da smo opština koja je za godinu najviše napredovala u realizaciji MEG projekta. To će nam omogućiti da u 2018. godini dobijemo 480.000 KM grantovskih sredstava za investiranje u vodovodnu i kanalizacionu mrežu - istakao je Adžić.

S ciljem da privuku što više potrošača, cijena priključka na gradsku vodovodnu mrežu za domaćinstva od decembra prošle godine snižena je na 710 KM, a na kanalizacionu mrežu na 430 KM.

Priključak na vodovodnu mrežu do tada je iznosio od 2.500 KM do 3.500 KM, zavisno od udaljenosti i područja, dok je priključak na kanalizacionu mrežu, koja je tokom posljednjih nekoliko godina proširena u više naselja na području opštine, iznosio 1.135 maraka.

Niže takse

Adžić je rekao da je opština Gradiška snizila visinu administrativnih taksi i do 40 odsto za određene usluge, što će gradiškim privrednicima stvoriti uštedu od oko 190.000 KM godišnje, koji mogu ta sredstva da reinvestiraju, a s ciljem unapređenja poslovnog okruženja formiran i Privredni savjet. Gradiška je ispunila uslove za sertifikaciju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, prema zahtjevima BFC SEE standarda. Obnovljen je i ISO standard 9000, koji je opština usvojila 2008. godine, a koji je proteklih godina izgubila, te su stvoreni svi preduslovi za usvajanje standarda ISO 9001.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana